News & Updates
16. Januar 1995 u Derby, Dan osnivanja Prvog Bosansko Hercegovačkog Udruženja građana u Ujedinjenom Kraljevstvu.
16. Januara 1995 godine, grupa izbjeglica iz Bosne i Hercegovine, istjerani iz svojih kuća, izranjavani, prestrašeni, izgubili najmilije u agresiji na Bosnu i Hercegovinu i agresiji na njihove gradove i sela, bez znanja Engleskog jezika i sistema u koji su stigli, smjesteni ovdje u Derby, ipak su smogli snage i počeli od prvog dana da razmišljaju kako bolje živjeti u novoj zemlji, u novoj sredini.
Nakon nekoliko sastanaka po kućama, tokom Oktobra, Novembra i Decembra 1994, u January, tačnije 16. januara 1995 u privatnom stanu, na svojoj “Generalnoj skupštini” formirano je Derby Bosansko Hercegovačko Udruženje Građana i izabran je Upravni Odbor i donesen Pravilnik po kome će se raditi u narednom periodu.
Iako je većina smatrala i htjela da se vrati na svoja ognjišta u Bosnu, to se nije desilo. Ostali su ovdje u Derby i u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Tih dana, rađala se ideja o potrebi samostalnog organizovanja i samopomoći, koja se u kasnijem periodu razvijala i kako je Udruženje raslo i sve se bolje organizovalo, od samopomoći se prelazilo sve više u pružanju pomoči drugima, tako da se iz današnjeg Bosnia&Herzegovina Centre, usluge i pomoč pružaju ne samo onima sa područja bivše Jugoslavije nego i svim izbjeglicama iz cijelog svijeta. Poznati smo kao jedno od glavnih mjesta u ovom gradu i regiji za pružanje pomoći svim izjeglicama i od našega Centra smo napravili za mnoge od njih, njihovu drugu kuću.
I ponosni smo na to!
Ferid Kevrić