News & Updates

David Thomas Barry

U prostorijama Bosanske kuće otkriven je Mural , kao rezultat suradnje Bosnia UK Networka i Celebrating Sanctuary organizacije. Svečano su ga otkrili: gradonačelnik Birminghama Mohammed Azim, Dr.Azmi Waqar OBE, njegova ekselencija Vanja FIlipović i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić.

Mural je naslikao  izvanredni umjetnik David Thomas Barry uz pomoć umjetnice iz Birminghama Shaheen Ahmed, koja je nakon radionice sa učenicima bh.dopunske škole Birmingam dobila ideju i inspiraciiju za mural. Zajedničkim snaga sa osmislili nacrt, te ga je David svojim talentom uspio oživjeti. Širina murala je 6 m, a visina 3 m.

 

Shaheen Ahmed sa učencima bh.dopunske škole Birmingham

 

 

Otkrivanje murala

 

U prilogu Vam prenosimo tekst Davida, koji objašnjava svoju inspiraciju za Mural:

 

Mural je proslava bosanskohercegovačkog identiteta i namijenjen je obogaćivanju prostora svojim bogatstvom boja, zvucima plesa, pjesme i smijeha koje sam doživio u Bosanskoj kući.

 

Počeo sam s uzorkom i gledajući slike sarajevskih ćilima i dućana s tepisima. Prepoznatljive šeme boja tkanina (posebno crvene, narančaste i zelene) pokrenule su moj nagon boja u meni  kao mehanizam za obogaćivanje, ukrašavanje i prenošenje radosti.

 

Plesači i harmonikaši također su spona  sa osmanskim uticajem u Bosni, ali također podsjećaju da je identitet zaštićen i njegovan prenošenjem tradicija, poput plesa Kolo, s generacije na generaciju. Bosanska kuća je prostor u kojem se to događa.

 

Djeca promatraju i uče i upravo su oni oslikani na muralu jer su djeca budućnost – Bosne i Hercegovine te Velike Britanije.

Dva dvorca, Srebrenik Kula i Stari dvorac Ključ, pozadina su murala. Dvorac u žutom, blizu grada Srebrenik, bio je rodni grad prvog bosanskog kralja Tvrtka I Kotromanića.  Dvorac  obojen plavom bojom, završio je eru srednjovjekovne bosanske države predajom kralja Stjepana Tomaševića.

Iznad vrata su slike sa Stećaka (monumentalni srednjovjekovni nadgrobni spomenici povezani sa sektom Bogumila) koji su razbacani po Bosni i Hercegovini. Čovjek koji maše iznad vrata podsjeća nas da će svako ko uđe u Bosansku kuću biti dobrodošao.

Dvorci su obojeni  bojama bosanskohercegovačke zastave, a zvijezde zastave zamijenjene su cvijetom Srebrenice – simbolom sjećanja na genocid u Srebrenici. Tokom pet dana u julu 1995. godine, više od 8.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana ubijeno je od strane srpskih snaga i pokopano u masovne grobnice. Bijela latica predstavlja nevinost žrtava, a zeleni centar predstavlja nadu za pravdu.Nacrtao sam cvijeće kao da puše na vjetru, poput behara.

 

Mural in Bosnia House – Speech by David Thomas Barry

Ferid Kevrić,Nj.E Vanja Filipović,David Thomas Barry, Gradonačelnik Mohammed Azim, dr Azmi Waqar OBE, Shaheen Ahmed, Zaim Pašić, Muhamed Širanovic