News & Updates

Trenutno se u Minhenu  održavaju 15. Dani Balkana.

Damir Imamović, proglašen najuspješnijim umjetnikom Evrope za 2021. godinu, će uzeti učešće 18.juna. 

Bice organizovan direktan streaming putem interneta.

 

Zahvaljujući sopstvenoj vitalnosti, tradicionalna muzika uspjeva da kroz vjekove preživi. Njena modernost neprestano se razvija širom Evrope, koristeći kako izvorne tradicije, tako i nove izraze iz drugih zemalja, koje se kroz migraciju prenose u druge društvene kontekste.Kao dio identiteta svake regije i kao univerzalni jezik umjetnosti, tradicionalna muzika je u središtu europske pažnje, njeni duboki korijeni u lokalnoj kulturi, povijesnoj tradiciji, omogućuju joj da doprinese razvoju kulturne raznolikosti, dok njena plastičnost promovira dijalog između različitih kultura.

Balkantage 2.0 predstavlja nove muzičare koji stvaraju i afirmiraju ove diskusije koristeći nove oblike tradicionalne muzike kao sredstvo promociji kulturne raznolikosti u Minhenu.

Imamovićev sevdah je tradicija koja se u porodici generacijama uči, istražuje i pjeva. Jedan od najpoznatijih modernih pjevača sevdaha, nakon Drugog svjetskog rata, bio je njegov djed Zaim Imamović. Uprkos, ili bolje reći, sa takvom tradicijom, Damir Imamović uspijeva se odvojiti od “klasičnog sevdaha” i pomiruje tradicionalne forme s popularnim i s tim otvara vrata mlađoj publici i budi njihove interese za ovu vrstu muzike kako u zemlji tako i na međunarodnom nivou.

“Singer of Tales” Damira Imamovića je sretno druženje. “Singer of Tales” pokazuje jedno iznimno poštovanje prema izvoru kao i prema inovaciji i majstorluku muzičkog zanata. Za Damira Imamovića Sevdah nije samo pjesmarica, već zbirka priča – a priče često imaju duži životni vijek od melodija.

 

Sve informacije mozete dobiti na našem i engleskom jeziku putem slijedeće webstranice:

https://balkantage.org/startseite-bs/

https://www.youtube.com/watch?v=xfNw-QKisKw&t=13swatch

ORGANIZATOR

Hilfe von Mensch zu Mensch e.V.Mi se zalažemo za principe respekta, tolerancije i otvorenog dijaloga u savremenom globalnom svijetu. Saradnici i članovi našeg udruženja svakodnevnim radom svih proteklih 28 godina doprinosili su i dalje se trude da društvo u kome živimo bude humanije i otvorenije.info@hvmzm.deLandsberger Straße 402, 81241 München.