News & Updates

Dragi prijatelji BH UK Networka,

Želimo da podijelimo s vama jednu radosnu vijest. Alicia Kearns MP je prihvatila našu ponudu da bude patron BH UK Networka.

Ovih dana s obzirom na trenutnu situaciju u Bosni i Hercegovini malo ko da nije čuo za gospođu Alicia Kearns, članicu Konzervativne partije Velike Britanije i predsjednicu svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu. 

Nedavno je prisustvovala mirovnom skupu podrške za Bosnu i Hercegovinu  u Bosanskoj kući gdje su je dočekali bh.građani i poželili toplu dobrodošlicu. Ovom prilikom BH UK Network je dodijelio priznanje gospođi Kearns u ime svih bh građana u Velikoj Britaniji da se zahvale za sve što radi u Britanskom parlamentu kako bi Britanskoj vladi i javnosti približila informaciju o ozbiljnosti političke krize u Bosni i Hercegovini i Zapadnom Balkanu.  

Alicia je dala punu podršku aktivnostima BH UK Networka i sa zadovoljstvom je prihvatila ponudu da bude naš patron. Nije krila svoje emocije i zahvalnost prilikom boravka u Bosanskoj kući, te je prihvatila priznanje uz komentar: 

                                                         Ambasador Vanja Filipovic i Alicia Kearns MP sa predstavnicima BH zajednice u UK u Domu Lordova

“Prihvaćam nagradu ne što je zaslužujem, nego kao obećanje da ću se nastaviti boriti. Ne izvinjavam se što sam emotivna, već je ovo i znak moje odlučnosti i moje privilegije da budem ovdje. Snaga svih vas i bosanskohercegovačke zajednice je u tome što odbijamo da budemo ušutkani, odbijamo da budemo zastrašeni i odbijamo da se ne zalažemo za pristojnost, dobrotu i mir. Ova nagrada je velika čast, ali je i obećanje i odlučnost, mi ćemo biti uz vas i želim da znate da Parlament stoji iza vas. Postoji posao koji treba obaviti, a sukob možemo zaustaviti samo ako budemo zajedno. Hvala vam puno”.

Podsjećamo da su pored Alicia Kearns već duži niz godina patroni BH UK Networka i Jennifer Stone-Wigg, MBE i dr. Waqar Azmi OBE.

Jennifer Stone-Wigg dobila je M.B.E. (članica Britanske imperije) 2008. godine za pomoć siromašnima u Bosni i humanitarni rad. Jenny je pokroviteljica BH UK Networka od 2007. godine.

Dr Waqar Azmi , osnivač i predsjedavajući organizacije “Remembering Srebrenica”, je primio 2002.godine OBE od strane Njenog Veličanstva Kraljice Elizabete II u znak priznanja za njegov veliki doprinos u Velikoj Britaniji. Dr Waqar je pokrovitelj BH UK Network-a od 2014. godine.

BH UK Network