News & Updates

Udruženje BiH u Irskoj je ugostilo bh. ambasadora u Velikoj Britaniji i Irskoj, u njegovoj prvoj posjeti ovoj državi.

Udruženje BiH u Irskoj (Bosnia-Herzegovina Association in Ireland – BHAI) ugostila je ambasadora Bosne i Hercegovine u Velikoj Birtaniji i Irskoj Nj.E. Vanju Filipovića, u njegovoj prvoj posjeti Irskoj. Ograničenja uzrokovana koronavirusom nisu dozvoljavala održavanje ove posjete do sada, s obzirom da je ambasador Filipović preuzeo funkciju ambasadora BiH u Velikoj Britaniji i Irskoj u septembru 2019. godine.

Ambasadorova posjeta je započela radnim ručkom u nedjelju, 30. januara, sa Bronagh Ćatibušić i Mirzom Ćatibušić (BHAI), nakon čega je prisustvovao obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, u organizaciji Holocaust Education Trust Ireland.

Prva posjeta Filipovića 

 

Važan dio posjete ambasadora bio je sastanak sa irskim aktivistima, kojem su prisustvovali Valerie Hughes i Brian Coonan. Uz Valerie, irski aktivisti John Feighery, Peter Walsh i Bronagh Ćatibušić su uključeni u aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu od 1992. godine i 30 godina njihovog neumornog i nesebičnog zalaganja i velikog truda svrstavaju ih u mjesto najiskrenijih prijatelja Bosne i Hercegovine.

Tokom ove posjete ambasadora, Ambasada BiH u Londonu i Udruženje BiH u Irskoj dogovorili su i organizirali niz sastanaka sa visokim zvaničnicima irske vlade. Ovi sastanci su uključivali razgovore sa ključnim članovima svih političkih partija u Irskoj, kao i sa visokim zvaničnicima Odjeljenja za Evropsku uniju u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Irske. Vlada Irske je dala veliki značaj posjeti ambasadora, što je vidljivo iz profila i broja službenika sa kojima se ambasador sastao: Jack Chambers, Maeve Collins, Pat Kelly, Paul Donnelly TD i Ruairí Ó Murchú TD, Thomas Byrne TD, Charles Flanagan TD, Ceann Comhairle, Roderic O’Gorman TD.

Nj.E. Filipović i Mirza Ćatibušić

 

Iz BHAI i bosanskohercegovačke zajednice zajedno sa irskim aktivistima, uputili su iskrenu zahvalnost Vladi Irske i svim zvaničnicima koji su se sastali sa ambasadorom Filipovićem.

– U ovom teškom periodu kroz koji prolazi Bosna i Hercegovina, izuzetno je važno da su irski zvaničnici iskazali veoma snažnu podršku suverenoj i jedinstvenoj BiH, poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovoj implementaciji. Naglašeno je da EU mora nastaviti da pomaže i asistira u ustavnim, političkim i ekonomskim reformama. Bosni i Hercegovini je zaista potreban snažniji angažman EU. Ova uvjeravanja zvaničnika irske vlade svakako nam daju nadu u sigurniju budućnost ujedinjene i nedjeljive BiH. Irska je veoma važna članica EU i ima važan glas kao dio EU. Bosni i Hercegovini će trebati sva pomoć koju može dobiti u narednim mjesecima. Ambasador je naglasio da bi u slučaju raspada Bosne i odlaska Republike Srpske to bilo ostvarenje sna komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, koji je genocidom, zločinima protiv čovječnosti, sistematskim silovanjem i uzimanjem talaca stvorio etnički čistu državu i zaključio s pitanjem da li je to ishod koji bi svijet mogao dopustiti, navodi Mirza Ćatibušić, predsjednik BHAI.

Iz ovog bh. udruženja su istakli i zahvalnost za sve što Vlada Irske čini i što će činiti kako bi podržala očuvanje integriteta i suvereniteta BiH. Također, poručuju i kako će dati sve od sebe da se saradnja sa institucijama irske vlade i političkim strankama nastavai i ojača.

Tokom posjete Irskoj, ambasador Filipović se sastao i sa bh. zajednicom sa kojom je održan sastanak a onda i druženje.

– Ambasadore Vanja Filipović, hvala vam puno na posjeti koja nam mnogo znači i nadamo se da će od sada Dublin postati vaša redovna destinacija, poručili su iz BHAI.

Druženje sa bh.zajednicom u Irskoj