News & UpdatesObraćanje Ambasadora Vanje Filipovića na skupštini BH UK Networka

U prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu održana je redovna godišnja Skupština BH UK Networka  – krovne organizacije građana Bosne i Herzegovine u Velikoj Britaniji. Skupštini su prisustvovali  predstavnici bosanskohercegovačkih asocijacija i bh.dopunskih škola  iz Derbyja, Birmingama, Koventrija, Hertfordshirea, BH savjetodavnog centra London, Viktorije London, te Mančestera. Također, na radost svih prisutnih, skupštinu su svojim prisustvom uveličali i predstavnici BiH Ambasade u Londonu, NJ.E Vanja Filipović i Biljana Lučić, I sekretar.

Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka

Uvodnim obraćanjem, Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka poželio je dobrodošlicu i uspješan rad Skupštine prisutnima. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka prezentovao je aktivnosti u protekloj godini. Svakako najvažnija aktivnost je zvanično otvorenje Bosanske kuće, koju je svečano otvorio Lord Bourne of Aberystwyt, vladin ministar za vjere. Aktivnosti i uspjesi bh.zajednice bili su predmet interesovanja britanskih medija, tako da je čak i britanski BBC objavio reportažu o bh. zajednici na Ostvu.

Delegati iz Koventrija i Mančestera

Uz veliku pomoć članica i aktivista Networka, organizovane su manifestacije povodom obilježavanja državnih praznika naše domovine (Dan državnosti i Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine), obilježavanje međunarodnog Dana žena, Dana maternjeg jezika, Dana izbjeglica kao i novogodišnjih praznika. Takođe organizovane su tradicionalne aktivnosti poput tradicionalnog turnira “Irhan Duraković”. Posredstvom svojih predstavnika, BH UK Network je učestvovao u svim zanačajnijim aktivnostima SSD BIH.  Naravno, najveća manifestacija je organizovanje jubilarnog 20. susreta bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Prethodne godine, uz pomoć i u suradnji sa organizacijom Remembering Srebrenica organizovane su brojne komemoracije povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

Obraćanje Ambasadora Vanje Filipovića na skupštini BH UK Networka

Prisutnima se obratio NJ.E Vanja Filipović, kojem je ovo bila jedna od prvih radnih posjeta otkako je nedavno imenovan za Ambasadora BiH u Velikoj Britaniji. Zahvalio se na pozivu i divnoj dobrodošlici uz čestitke i iznošenje pozitivnih utisaka o organizovanosti bh.zajednice u VB. Naglasio je da će njegov prioritet u narednom periodu biti promovisanje bh. tržišta i privlačenje britanskih investitora u Bosnu I Herceovinu. Inače, britanski investitori su deseti po ukupnom broju investicija u BiH. U tom cilju, diskutovalo se o mogućnostima  organizovanja  zajedničkih aktivnosti  u narednom  periodu. Biljana Lučić, I sekretar bila je posebno impresionirana aktivnostima bh. dopunskih škola.

Na skupštini je pročitano pismo Keme Sarača, pomoćnika minstrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji nažalost nisu bili u mogućnosti prisustvovati zbog ranije preuzteih radnih  obaveza. “Želimo Vam uspješan rad Godišnje skupštine BH UK Networka. Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine naglašava, i u kontaktima sa drugim organizacjiama iseljeništva, da cjelokupan dosadašnji rad BH UK Networka treba biti primjer svim organizacijama iseljeništva iz Bosne i Hercegovine. Iz tog razloga izražavamo zadovoljstvo našom dosadašnjom uspješnom saradnjom.”, naveo je u pismu gosp. Sarač.

Dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka prezentovao je aktivnosti u protekloj godini.

Nakon konstruktivnih diskusija, Skupština je usvojila prijedlog da se obnove mandati rukovodstvu Networka, tako da će i u narednom periodu funkciju predsjednika obnašati gosp. Zaim Pašić, sekretara Almin Kazić i blagajnika Muhamed Širanović.

Nakon dodjele priznanja marljivim aktivistima svih bh.udruženja u Velikoj Britaniji, nastavilo se sa druženjem uz prigodnu večeru koju su pripremile naše vrijedne domaćice iz Birmingama i Koventrija. Hvala divnim domaćicama koje su se potrudile da gosti budu ugošćeni na prigodan način. Novoizabranom rukovodstvu želimo mnogo uspjeha u realizaciji planiranih aktivnosti u narednom periodu.

Ambasador Vanje Filipovića i sekretar Biljana Lučić, ispred Bosanske kuće u Birminghamu

Radno predsjedništvo Remzudin Alihodžić, Zaim Pašić i Sabit Jakupović

Detalj sa skupštine