News & Updates

Srebrenica je univerzalna tragedija naše civilizacije. Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek jedna velika trauma za našu regiju

U povodu Međunarodnog dana žena, planetarno popularna filmska zvijezda i aktivistica za ljudska prava Angelina Jolie posvetila je opširan tekst ženama žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, a na tu temu razgovarala je s bh. redateljicom Jasmilom Žbanić.

Jolie podsjeća kako najnovije filmsko ostvarenje bh. autorice, Quo Vadis, Aida?, govori priču o srebreničkom genocidu kroz život bosanke Aide koja radi kao prevoditeljica za UN, a istovremeno pokušava da spasi svoju porodicu i sugrađane od nasilja.

“Jasmila mi je rekla kako su je Majke Srebrenice inspirirale da snimi ovaj film. Više od dvije decenije ova grupa preživjelih žena održava mirne proteste i koristi moć majčinske ljubavi da održi sjećanje na muške članove porodica živom, traže njihova tijela i zahtijevaju pravdu i istinu,” napisala je Jolie u uvodu teksta za magazin Time. S bh. redateljicom je razgovarala o godinama koje je provela u opkoljenom Sarajevu, o tome kako ju je rat odredio kao osobu, ali i o centralnoj temi intervjua, priči o srebreničkom genocidu i odluci da o tome napravi film.Žbanić je kazala kako ju je rat oblikovao i kao osobu i umjetnika, a već njezin prvi film, dokumentrac o majci koja traži ostatke svoje djece u masovnoj grobnici bio je ratne tematike.

Na pitanje zašto je odlučila ispričati priču o Srebrenici odgovara:

“Srebrenica je univerzalna tragedija naše civilizacije. Iako je prošlo 26 godina, to je još uvijek jedna velika trauma za našu regiju”.

Ističe kako se snimanje filma odvijalo daleko od očiju javnosti, jer je postojala bojazan da bi neki političari pokušali da iskoriste ovu temu za još jednu podjelu među narodima.

Govoreći o ulozi UN-a u Srebrenici, Jolie je podsjetila kako je inicijalna ideja bila da ove međunarodne snage zaštite ljude, ali desilo se upravo suprotno – pokolj.

“UN je sjajna ideja o instituciji koja nas sve spaja, i ja bih željela da bude jača, bolja i odlučnija. Ali, UN je još pod utjecajem političkih interesa koji nemaju ništa s ljudskim pravima, što čini UN sistemski korumpiranim,” istakla je Žbanić, izrazivši nadu kako će njen film Quo Vadis, Aida, pomoći da se pokrene pitanje neovisnosti UN-ovih odluka i potrebi za više odlučnosti u zaštiti ljudskih prava.

Jolie je posebno priznanje odala Majkama Srebrenice, nazivajući ih “istinski zadivljujućim i inspirativnim”, a na pitanje o značaju ovog udruženja za nju kao bh. građanku Žbanić odgovara:

“Ne razumijem gdje pronalaze takvu nevjerovatnu snagu. Majke još uvijek tragaju za kostima svojih sinova i muževa. 1,700 tijela još uvijek nisu prnađena. Ostaju skrivena.”

“Neke Majke žive samo da bi pronašle i sahranile svoje najmilije. Znaju da su svi njihovi ostali rođaci mrtvi, a ako ih ne pronađu, njihova djeca neće imati ni grob za posjetiti. Znam da nijedan film ne može prenijeti takvu količinu boli, ali pokušala sam prikazati mali dio ove tragedije”, dodala je autorica filma o Srebrenici, koji je nedavno stavljen na suženu listu nominacija za ovogodišnjeg Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma.

Žbanić dalje pojašnjava kako Majke Srebrenice nikad nisu išle za osvetom, nego su svoju energiju usmjeravale da bi tražile istinu i pravdu.

“To je jedini način da se izgradi istinski mir. Čak i nakon ovakve tragedije, one su te koje promoviraju ideju zajedništva i ljubavi jednih prema drugima”, dodala je.

Na pitanje da li smatra kako su Majke Srebrenice dobile priznanje koje zaslužuju, Žbanić odgovara kako se nada da će jednom biti nominirane za Nobelovu nagradu za mir.

“Jer one su jedinstvena snaga mirotvoraca u svijetu”, zaključila je bh. autorica, a Jolie je pozdravila ideju, izrazivši nadu kako će to dijelom pomoći u liječenju trauma iz rata.

oslobodjenje.ba