News & Updates

Nedavno smo čuli u medijima o bosanki Amri, čija je knjiga  Mačka Kojoj Nikad Nisam Dala Ime (#TheCatINeverNamed), izabrana kao finalistkinja za najprestižniju književničku nagradu za najbolju istinitu knjigu koja je objavljena u SAD-u u 2020-oj godini za mlade. 

Njena knjiga našla se i na policama biblioteke BH UK Networka, krovne organizacije bosanskohercegovačkih asocijacija u Velikoj Britaniji. 

BH UK Network je nabavio knjige, te ukoliko neko želi da je pročita, možete je pozajmiti iz biblioteke. 

Knjiga je ubrzo postala i bestseler na Amazonu. Amra bilježi svoju priču o preživjelima u svojim memoarima “Mačka kojoj nisam dala ime”. U njenoj priči, centralna ličnost je mačka lutalica koja joj je s vremena na vrijeme spasila život. Knjiga je istinita priča o ljubavi, ratu i preživljavanju”, koja govori o strahotama koje je preživjela

“Prvog dana rata, moj brat ju je čuo u stražnjem dijelu našeg imanja. U trenutku kada je krenuo prema mački pala je granata i ubila je četiri djevojke koje su stajale s njim. Brat i ja smo preživjeli, jer smo krenuli prema toj mački”, prepričala je Amra svoj susret sa mačkom.

Amra Šabić-El-Rayess, profesorica na čuvenom univerzitetu Columbia u New Yorku rođena je u Bihaću i time se ponosi. U gradu na Uni imala je vrlo sretno djetinjstvo, a sada radi po cijelom svijetu kao savjetnica za obrazovanje za američku i vlade drugih država koje je unajmljuju da riješi njihove probleme u obrazovanju.

Najiskrenije čestitke povodom izdavanja knjige i još mnogo uspjeha u budućnosti.

BH UK Network