Nena: Enisa Golos, Majka Lejla Gološ, suprug Mirza Gazibegović, djeca: Haris , Nejira, Alem i Adin

Bosna i Hercegovina je mala zemlja bogatih i raznolikih jela. Raznolikost i tradicionalnost bosanske kuhinje zasigurno je čine posebnom i veoma zanimljivom kulinarskom cjelinom. Postala je tradicija, simbol identiteta i bitan dio bosanskog kolektivnog pamćenja.  Igra važnu ulogu u kulturnoj identifikaciji naroda.

 

Svake godine naročito uoči komemoracije genocida u Srebrenici, sjetimo se svega onoga što smo izgubili, nevinih žrtava i njihovih ožalošćenih porodica. Tokom izbjeglištva i pri dolasku u nove zemlje, sasvim nepoznate destinacije, morali smo se integrisati i naučiti na novi život.  Usvojili smo nove zakone, običaje, ali i kulturna umijeća drugih zemalja.

 

No, jedno je sigurno. Mnoge bosanke i hercegovke van BiH, su i dalje nastavile spremati tradicionalna jela i na taj način očuvale našu kulinarsku tradiciju.   Nedavno je porodica iz Birmingama, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, u toku mjeseca Ramazana snimila simpatičan video. U videu se pojavljuju tri različite generacije, nena Enisa, majka Lejla i unuka Nejira. Video prikazuje kako se naši ukusni recepti prenose generacijama. Na ovaj način, pokazale su da je kulinarstvo nastavilo da bude dio kulture življenja u Engleskoj.

 

Tradiconalna jela često kriju i lijepe priče.

 

 

Pogledajte i ovu priču…