News & Updates

U prostorijama Day Centre-a Borehamwood, bosanskohercegovačko udruženje Hertfordshre  je adekvatno obilježilo britanski nacionalni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Prigodni program je vodio mladi član  i bivši učenik bh.dopunske škole, Fadin Omerović.  Uvodna riječ pripala je Aliji Hamuliću, blagajniku udruženja koji je sve goste pozdravio i poželio im dobrodošlicu.

Program je bio sadržan od kratkog BBC-vog filma o Srebrenici , kao i prezentacije  o genocidu koju je predstavio Sabit Jakupović, učitelj bh.dopunske nastave. Objasnio je i informisao prisutne o različitim aspektima genocida sa posebnim osvrtom na posljednju fazu genocida, a to je upravo negiranje genocida.

“BiH  nema Zakon o zabrani negiranja genocida, holokausta i drugih ratnih zločina. Kako drugačije objasniti nehuman i necivilizacijski odnos prema žrtvama, ne samo negiranjem istine, nego otvorenim veličanjem osuđenih ratnih zločinaca, davanjem njihovih imena ulicama, školama ili studentskim domovima. Sa Zakonom ili bez njega, istina se mora prihvatiti. A istina je da je u Srebrenici počinjen genocid nad Bošnjacima i to je utvrđeno presudama Haškog suda i sudova u BiH.”, rekao je gospodin Jakupović.

Naš uveliko poznati član  Nihad Filipović je izrecitovao par svojih pjesama. Svojom poezijom  dirnuo je prisutne u dušu i srce. Gostima se obratila i Selma Mustafić sa kratkom porukom: “Želim vam svima zaželiti dobrodošlicu i hvala vam što ste nam se pridružili, na ovoj večeri sjećanja na one koji nikada ne treba zaboraviti; sinove, kćeri, braću i sestre, očeve i majke, lista se nastavlja… Samo u ovoj sobi imamo djecu koja nikada nisu dobila priliku da upoznaju svoje bake i djedove, uključujući i moju djecu, sinove koji su odrastali i lutaju. Kako bi im život bio da im je otac bio na njihovoj prvoj fudbalskoj utakmici?

Sestre kojima nedostaju njihova braća, kćeri koje su poželjele da njihov otac može biti tu da proslave svoje vjenčanja. Majke i očevi koji su postali sami roditelji i na kraju istinski razumiju značenje roditeljstva, ali ne mogu tražiti smjernice od onih koji bi trebali biti uz njih. Ovo su nevine  žrtve koje su prevarene, rastrgane i ukradene tako rano u životu od svih nas, koje nam svakodnevno nedostaju i nikada  ih  nećemo zaboraviti, ali sa snagom koju nam je slabost dala, potrudićemo se da proširimo svjest tako da se govori o tome,  gdje god je to moguće počevši od naše vlastite djece.”

Dodala je Mustafić “S ponosom možemo reći da smo već učestvovali u Memorijalu Sjećanja na žrtve holokausta, Projektu razglednice 2018. godine koji je imao uspješnu reakciju od ljudi u školama, bibliotekama, zatvorima, zajednicama i vjerskim grupama i mnogim drugim okruženjima širom Velike Britanije. Interesovanje i reakcija iz projekta se može vidjeti u prostoriji, bili smo zaista dirnuti komentarima i inspiracijom koju je dala slijedećoj generaciji. Nadamo se da ćete i vi biti svjesniji i da ćete nam pomoći da se prisjetimo svojih najmilijih, ali se najviše sjetite da budete ljubazni i da pokazujete ljubav jedni drugima. Ljubaznost i ljubav ne koštaju ništa, ali bez nje se mogu izazvati ratovi i genocidi.”

Na kraju programa Alija Hamulić se zahvalio svim gostima i pozvao ih da se posluže sa osvježenjem.