News & Updates

Dan bijelih traka obilježen u Velikoj Britaniji

U znak sjećanja na progon i ubistvo 3.176 građana Prijedora i okoline, u ovim vanrednim okolnostima Covid-19 pandemije, BH UK Network je pozvao bh.građane u Velikoj Britaniji i drugijm zemljama da nam pošalju svoje fotografije sa bijelom trakom oko nadlaktice. Ove godine prilkupljene su 102 fotografije, broj koji simbolično obilježava 102 djece ubijenih u Prijedoru.Fotografije BH UK Networku su pristizale iz Amerike, Kanade, Engleske,Škotske,Bosne i Hercegovine, Austrije, Švicarske, Holandije, Australije, Danske, Njemačke i Slovenije… Hvala svima onima koji su se odazvali te na ovaj način iskazali svoju solidarnost sa žrtvama.

Vlasti bosanskih Srba u Prijedoru 31. maja 1992. su izdale naredbu putem lokalnog radija kojom se nesrpskom stanovništvu nalaže da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, te da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava.

“Građani srpske nacionalnosti, pridružite se svojoj vojsci i policiji u potjeri za ovim ekstremistima. Ostali građani, muslimanske i hrvatske nacionalnosti, moraju na svoje kuće i stanove izvjesiti bijele zastave i na ruke staviti bijele trake. U protivnom, snosit će teške posljedice” glasio je poziv na radiju.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata naređeno je da se na takav način obilježi jedna etnička zajednica koja je sistemski odvođena u logore Omarska, Trnopolje i Keraterm te ostale logore, koje je mali broj njih preživio.

Dan bijelih traka po prvi put je obilježen u Prijedoru 2012. godine kao početak kampanje protesta protiv odluke gradskih vlasti u Prijedoru da se porodicama žrtava zabrani javno obilježavanje dvadesete godišnjice zločina nad prijedorskim Bošnjacima i Hrvatima.

Svake godine do sada hiljade ljudi se okupljalo na gradskom trgu i polagalo 102 ruže sa imenima ubijene djece, kako bi ukazali na nepostojenja spomen-obilježja, gdje bi se njihovo stradanje obilježilo na dostojanstven način.

Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

BH UK Network