News & Updates

BH UK Network pozdravlja odluku Visokog predstavnik Valentina Inzka o nametanju zakona kojim se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.
Kao krovna organizacija bosanskohercegovačkih udruženja u Velikoj Britaniji, BH UK Network već više od dvije i po decenije pruža psihološku i praktičnu pomoć našim građanima na Ostrvu koji su prezivjeli genocid. Znamo da je negiranje poslednja faza genocida u kojoj počinioci i njihovi nasljednici i simpatizeri negiraju da se desio bilo kakav zločin, uništavaju evidenciju i vrijeđaju svjedoke.

Godinama lobiramo da se zabrani negiranje genocida. Nadamo se da će donošenjem ovog zakona o negiranju prestati ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih.

Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka

Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka je izjavio: “Došao je napokon i taj dan kada je Nj.E. Valentin Incko uradio ono što je trebalo već davno biti prepoznato od svih poštenih građana naše drage domovine Bosne i Hercegovine, da se jednom za sva vremena prepozna genocid kao i počinioci koji su i koji će odgovarati pred sudovima kako u Hagu tako i u državama bivše Jugoslavije. Ispred građana BiH u Velikoj Britaniji koristim priliku da se zahvalim g. Incku koji je sa kašnjenjem donio ispravnu odluku. Drago mi je da su Velika Britanija i mnoge države kroz svoje institucije prepoznale dešavanja tokom agresije na BiH kao genocid”

BH UK Network se zahvaljuje aktivnistima, prijateljima i organizacijama koji su godinama lobirali za donošenje zakona. Posebno se zahvaljujemo organizaciji Remembering Srebrenica koji su dali ogroman doprinos da se uz hiljade komemoracija širom Velike Britanije genocid u Srebrenici u UK obilježava i u Britanskom Parlamentu.

Dr. Waqar Azmi OBE, predsjedavajući organizacije Remembering Srebrenica

Uz pomoć organizacije “Remembering Srebrenica“ na čijem se čelu nalaze Lord Bourne od Aberystwyta i Dr Waqar Azmi OBE i uz podršku ključnih osoba iz britanske vlade, sjećanje na Srebrenicu je oživljeno. Zahvaljujući Remembering Srebrenica, mnoge ratne priče su ispričane, bol i jecaj majki Srebrenice se čuo širom svijeta.

Predsjedavajući organizacije Sjećanja na Srebrenicu, dr. Waqar Azmi OBE rekao je: „Pozdravljamo davno zaostalu odluku
visokog predstavnika da zabrani negiranje genocida i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Bosni i Hercegovini, kao i promociju mržnje i veličanje onih koji su počinili najgore zločine na evropskom tlu od Drugog svjetskog rata. Moramo biti vrlo jasni: poricanje ne samo da pogoršava bol i patnju preživjelih i prijeti procesu pomirenja, već ismijava zakone protiv genocida i zločina protiv čovječnosti.”

„Ovo nije trenutak za samozadovoljstvo, nego da i dalje budete na oprezu jer je neznanje plodno tlo za poricanje. Stoga ostaje imperativ da organizacije poput “Remembering Srebrenica” nastave odavati počast žrtvama bosanskog genocida, čuvaju svjedočenja preživjelih i educiraju ljude o posljedicama mržnje kako bi pomogle u izgradnji boljih, jačih i kohezivnijih zajednica ”, rekao je dr. Waqar Azmi OBE.

Lejla Delić

Lejla Delić je dvadesetdvogodišnja djevojka čiji roditelji su preživjeli genocid u Srebrenici. Izgubila je više članova uže porodice. Trenutno zivi u Guildfordu. Ona i preživjeli članovi njene porodice godinama učestvuju na komemoracijama koje se organiziraju širom Velike Britanije i na taj način se bore protiv negatora genocida. “Zahvaljujem se i podržavam odluku visokog presednika. Ova odluka je trebala biti donesena mnogo ranije. Neka ova odluka bude smjernica nama mladima da ne zaboravimo šta se desilo
našim roditeljima i rodbini. Radujem se da će ubuduće ljudi koji budu negirali zlocčne i genocid biti zakonski kažnjeni. Ujedno se nadam da ono što se deasilo mojoj porodici nikada i nikome neće ponoviti”
izjavila je Lejla.

Ova odluka će donekle olakšati bol i patnje nedužnih svjedoka užasnog i svirepog zločina kao i genocida. Nadamo se da će se ubuduće drugačije razumijevati događaji tokom agresije na BiH i doći do iskrenog izvinjenja, oprosta i pomirenja.

BH UK Network