News & Updates

U gradskoj vijećnici opštine Birmingham održana je komemoracija u znak sjećanja na žrtve Holokausta i onih koji su preživjeli holokaust i nacističke progone, i druge genocide širom svijeta.

Domaćin komemoracije bio je kancelar Tristan Chatfield, član kabineta Gradskog vijeća Birminghama za socijalnu uključenost, sigurnost i jednakost u zajednici. Komemoraciju predvodila je gradonačelnica Birminghama Yvonne Mosquito. 

Ovogodišnja tema je “Torn From Home”, koja ohrabruje ljude da razmisle o tome kako je gubitak sigurnog mjesta koje nazivamo „domom“ dio traume s kojom se suočava svatko tko doživi progon ili genocid.

Komemorativni događaj uključio je svjedočenja preživjelih holokausta Courtenay Harris i Hannelore Napier, zajedno s molitvama i glazbom – uključujući i nastupe Kirsty Robinson, omladinskog orkestra Singers Hill, Bordesley Green Girls School i britanskog mladog pjesnika, Alija Begum-a koji je pročitao posebno naručenu pjesmu za ovaj događaj.

Čast da zapali svijću ispred bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji pripala je Lejli Gološ. Lejla je inače iz Sarajeva a već duži niz godina živi u Birminghamu i pomaže rad bh dopunske škole kao i naše cjelokupne zajednice u Birminghamu i šire. Nakon komemoracije Lejla je kazala „Bila mi je čast biti dio ove komemoracije, obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Zapalila sam svijeću u znak sjećanje na žrtve svih zločina i genocida širom svijeta, i sjećanje na sve one koji su ubijeni u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje. Sjetili smo se šest miliona Jevreja i milione dugih koji su ubijeni u holokaustu i drugim genocidima počinjenim nakon drugog svjetsko rata, uključujući 1941-1945-The Holocaust; 1975-1979-Kambodža; 1994– Ruanda; 1995-Bosna i Herzegovina; 2003–Darfur.“

Gradonačelnica Yvonne Mosquito je rekla: “Dan sjećanja na holokaust je prilika da se svi zaustave, razmisle i nauče lekcije iz prošlosti i primijene ih u našem životu danas, kako bi pomogli u stvaranju sigurnije i bolje budućnosti.