News & Updates

Nedavno je BH UK Network uzeo učešće u još jednom umjetničkom projektu.  Prostorije Bosanske kuće već krase sva umjetnička djela i riječi dvadeset četiri omladinca koji  žive u Hall Green, Balsall Heath, Moseley, Kings Heath, Spoarkbrook i Sparkhill području. On mnogobrojnih radova, njih dvadeset pet je izloženo u Bosanskoj kući. Učešće u takmičenju su uzeli i mladi bosanci i hercegovci koji pohađaju škole u prethodno navedenim školama.

 ‘Kako ste bili sigurni i pozitivni tokom lockdowna?’ To je bila tema koja je izazvala navalu prijava za umjetničko takmičenje u školama Youth Covid Challange. Dizajniran je kako bi djeci od 10 do 18 godina pružio platformu koja izražava kako su pravila i stvarnosti koji su definirali ovaj treći lockdown 2021. godine utjecali na njih.

Impresionirani smo kvalitetom radova i vjerujemo da je njihova očigledna raznolikost dokaz jedinstvenih iskustava koja su mladi imali tokom protekle godine.

Ukupno je šest dobitnika – zlatna, srebrna i bronzana nagrada za dvije dobne kategorije (10-14 i 15-18 godina).

Posebna zahvalnost  Balsall Heath CATS-u, Calthorpe School, Moseley School i Queensbridge School na podršci većini prijava.

Naziv takmičenja ima za cilje  da se izrazi koncept „pravila“ iz perspektive mladih. Ideja da smo svi podvrgnuti istim ‘pravilima’ već je godinu dana dominantna u cijelom našem životu, ali znamo da to nije tako jednostavno. Željeli smo istražiti šta pravila znače za mlade, kako su oni odgovorili na nametanje strogih pravila ?

“Virus me natjerao da preispitam luksuz u kojem sam živjela – slobodu, obilje proizvoda i koliko sam ih uzimala zdravo za gotovo. Naučila sam cijeniti jednostavnost i shvatiti koliko je zaista malo potrebno da bih živjela pristojan, a opet zadovoljan život, a ne da bih željela još – jer i bez odmora, dostavljene hrane  ili zabave, napredovala sam, prilično zdrava i sretna.”, riječi su desetogodišnje Ione.