News & Updates

Čuli smo priče preživljavanja mnogih Sirijaca u Velikoj Britaniji. Pobjegli su od rata; od granatiranja, borbi i zračnih napada, ilegalnih hapšenja i gladi. Mnogi bosanci i hercegovci razumjeti će patnje i tegobe sirijskih izbjeglica jer su i sami prošli kroz ratni pakao.

BH UK Network, krovna organizacija bh.udruženja u Velikoj Britaniji, pruža pomoć našim bh.građanima više od 20.godina. Naša organizacija je osnovana 18 maja 1996. godine s primarnim ciljem pružanja pomoći bh zajednici na Ostrvu. Godinama smo postizali značajne uspjehe i po mnogima smo jedna od najorganizovanijih etničkih manjina u Velikoj Britaniji.

S ciljem da podijelimo naše iskustvo s drugim zajednicama i da im na taj način pomognemo, 2004 godine dopunili smo ciljeve naše organizacije da pored pomoći bosanskohercegovačkoj zajednici pružamo pomoć i drugim etničkim manjinama u UK. Od tada smo realizovali niz projekata i pomogli mnogim novopristiglim grupama u njihovoj integraciji u britansko društvo.

Nedavno nas je obradovala vijest da je naš prijedlog projekta za pružanje pomoći sirijskoj zajednici dobio zeleno svijetlo od opštine Birmingham (£49,000). Ova pozitivna vijest je rezultat višegodišnje dobre saradnje sa opštinom Birmingham. Želimo pomoći sirijskim izbjeglicama u Birminghamu kako bi formirali sirijsku organizaciju, učeći iz našeg iskustva, naših uspjeha (i naših neuspjeha).
Ključ za uspješnu realizaciju ovog projekta je zapošljavanje i osposobljavanje dva radnika koji će pomoći integrisanje sirijske zajednice kroz slijedeće aktivnosti:
• Podrška formiranju sirijske organizacije koja će moći pružiti dugoročnu podršku sirijskoj zajednici u Birminghamu.
• Pomaganje u podizanju nivoa razumijevanja sirijske izbjegličke zajednice u Birminghamu o potencijalu za samopomoć
• Organiziranje telefonske linije za pomoć koja nudi, putokaze i ‘uho za slušanje’, a također i neformalne usluge savjetovanja za pojedince i porodice. To će trebati učiniti u dogovorenom okviru o povjerljivosti. Pitanja mentalnog zdravlja u Sirijskoj zajednici su stigmatizirana. Volonterima će biti potrebna obuka kako bi podstakli korisnike usluga da iskreno govore o ličnim problemima koji ih pogađaju.
• Pomaganje u predstavljanju sirijske zajednice na političkom i strateškom nivou, kroz prisustvo na konsultativnim sastancima.
• Pružanje podrške izoliranim porodicama i pojedincima, uključujući zagovaranje njihovih potreba.
• Organiziranje događaja koji će povećati doseg postojećih usluga u sirijskoj zajednici Birminghama. Ovi događaji će uključivati pozive organizacijama koje su trenutno zadužene za davanje savjeta i podrške, a bit će tematizirane i na područja koja uključuju stanovanje, zakonska prava, obrazovanje, obuku, zdravstvo i slobodno vrijeme.

Nažalost zbog Covid-19 pandemije odgođen je početak projekta i zapošljavanje novih radnika. Nadamo će da ćemo biti u mogućnosti početi sa realizacijom projekta uskoro.