News & Updates

Piše: Fadil Mešan

Fadil Mešan je idejni tvorac Svjetskog prvenstva bh. dijaspore u malom fudbalu i istaknuti aktivista BiH u dijaspori. Na sebi svojstven način, posebno sportom, u kome je od malih nogu, svojevrstan je ambasador naše domovine u svijetu.

Na žalost u BiH se malo zna o održavanju najveće manifestacije koju organizuje Svjetski savez dijaspore BiH, a to je Malonogometno Svjetsko prvenstvo.

Pored mnogih djelatnosti koje upražnjavaju Društva i Klubovi BiH dijaspore organizovani širom svijeta “Malonogometno Svjetsko prvenstvo”, kakvo nema niti jedna svjetska dijaspora je oličenje svega što nas čini ponosnim u zemljama koje su nas primile u teškom vremenu i pružile nam sve ono što je bilo potrebno. Mi smo se nastojali odužiti onako kako to znaju i mogu samo Bosanci i Hercegovci, kada osjete da su prihvaćeni u novoj sredini.

Mnogo je primjera gdje su naša djeca najbolji učenici, studenti, sportisti, naši ljekari.., pravi reprezenti bolnicama, radnici u fabrikama… Imamo i pojedince u parlamentima zemalja u kojima žive. Jednostavno smo najbolji AMBASADORI SVOJE DOMOVINE, pa ma šta pojedinci mislili o nama.

Malonogometno Svjetsko prvenstvo održava se svake godine, počev od davne 2004- te i uvijek u jednoj od evropskih zemalja. Do danas je održano šesnaest. Prošle 2020-te godine trebalo se održati u švicarskom St.Gallenu, ali “Covid je učinio da se čeka bolje vrijeme. Ovdje bi trebalo mnogo prostora da bi se kazalo o onima koji su dali veliki doprinos u realizaciji ideje o najvećoj manifestaciji Svjetske dijaspore BiH. Zato ću, uz izvinjenje, navesti samo nekoliko imena: predsjednik SSDBiH Hasan Šehović, Haris Halilović, dr.Anes Cerić, Enver Nuhanović, Nijaz Alijagić, Enes Čeliković, Muradif Durić “Tarzo”, Nermin Hodžić…

O značaju ovog Prvenstva je suvišno govoriti. Ono samo govori o sebi i svemu onome što pruža. Ovom prilikom bih pozdravio selektora malonogometne reprezentacije BiH i predložio mu susret reprezentacija BiH i Dijaspore.

Predsjedniku Sportskog Saveza BiH predlažem da se u “Izbor Sportiste godine” uvede i priznanje vezano za BiH dijasporu. Isključivo za sportiste i sportske radnike amatere. Bez ikakve sumnje takvih u Dijaspori ima!

Izvor: sportske.ba