News & Updates

U jeku pandemije, Brexit je slobodno možemo reći još u sjeni.  Britanija je napustila jedinstveno tržište EU i carinsku uniju, koji omogućavaju slobodnije kretanje ljudi, roba i usluga među članicama. 

Mnogi bh.građani su imali priliku  pogledati online program BH UK Networka gdje je bio gost sa NJ.E. Vanjom Filipović, ambasadorom BiH u Velikoj Britaniji. U program su se uključili bh.građani koji žive na Ostrvu te gospodin Kemo Sarač, pomoćnik minstra u Ministarstastvu za ljudska prava i izbjeglice BiH i Naida Ribić, ispred Radia bh dijaspore.

Nj.E. Filipović je rekao;“Brexit ne znači smanjenje interesa Velike Britanije za Bosnu i Hercegovinu te naše dvije zemlje i dalje imaju izuzetno jake, prijateljske diplomatske odnose bez ikakvih otvorenih pitanja. Velika Britanija snažno podržava integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine, njen euro-atlantski put, unutrašnje reforme – prije svega u smislu boljeg funkcionisanja institucija i donošenja strateških dokumenata za razvoj pojedinih sektora.”

“ Teško je prognozirati efekt Brexita na studiranje bh.građana u UK. Ionako je situacija otežana zbog pandemije. Znamo da Velika Britanija više neće učestvovati u Erasmus programu razmjene učenika.  Nova Turing šema od 100 miliona funti za studente za studiranje i rad u inostranstvu zamijenit će učešće Velike Britanije u programu Erasmus. Program će studentima pružiti slične mogućnosti za studiranje i rad u inostranstvu kao program Erasmus , ali uključivat će zemlje širom svijeta.” 

Kemo Sarač na pitanje o viznom režimu je dodao: “Nerealno je očekivati da će se vize potpuno ukinuti, ali postoji niz koraka koje će Sektor za iseljeniđtvo poduzeti da cijene dobijanja viza budu manje i transparentnije, da se vize brže i lakše dobijaju, a procedura pojednostavi.” 

Učesnici online tribine su postavljali pitanja Nj.E. Filipoviću i gospodinu Saraču na temu BREXIT i njegov uticaj na Bosnu i Hercegovinu i bh.građane u Velikoj Britaniji.  Bh.građani su postavili mnoga pitanja: pitanje političkog odnosa između BiH I UK nakon Brexita; vizni režim; pitanje turizma; omladine iz BiH i njihovo pravo da studiraju u UK; percepcija Brexita u  Bosni i Hercegovini i EU; zdravstveno osiguranje bh .građana koji putuju iz Velike Britanije; uvezivanje radnog režim, pitanje redovne avio linije BiH i UK itd. Odgovor na ova i mnoga druga pitanja mozete saznati putem video linka:

https://fb.watch/3psT1K3lxf

BH UK Network