News & Updates

Širom planete, u organizaciji bh. dijaspore, ali i velikog broja lokalnog stanovništva, počelo je obilježavanje 26. godišnjice genocida u Srebrenici

Juli je u znaku sjećanja na više od 8.372 žrtve srebreničkog genocida, počinjenog prije 26 godina u zaštićenoj zoni Ujedinjenih naroda Srebrenica. U Ujedinjenom Kraljevstvu, u organizaciji Bosnia & Herzegovina UK Network i Remembering Srebrenica West Midlands odbora, u ponedjeljak je održan program odavanja počasti preživjelim i sjećanja na ubijene žrtve genocida. U realizaciji programa učestvovali su: Mat Shaer, predsjedavajući Remembering Srebrenica West Midlandsa, Anes Cerić, menadžer BiH UK Networka, Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka, Vanja Filipović, ambasador BiH u UK-u, a životne priče ispred druge generacije preživjelih prezentovale su Selma Bektić i Amina Mekić.

 

UČEŠĆE BRITANACA

– Ove godine bili smo prinuđeni da organizujemo online događaje, ali organizujemo i nekoliko događaja u našim prostorijama, uz pridržavanje epidemioloških mjera, rečeno nam je iz BH UK Network, uz konstataciju da su u prošlogodišnjem online obilježavanju učestvovali preživjeli Srebreničani, učenici koji pohađaju bh. dopunske škole u Velikoj Britaniji, umjetnici, te mnogobrojni Britanci.

​Istog dana, Brent Council organizovao je komemorativno sjećanje na žrtve genocida na kojem su učestvovali preživjela Amra Dautović, te Sadida Trozić i Lejla Delić u ime Bh. savjetodavnog centra. Udruženje Solidarité Internationale Bosnie-Herzégovine – France najavilo je organizaciju drugog Marša mira u Parizu, te komemoraciju ubijenim i nestalim osobama. U prošlogodišnjem pariskom Maršu mira učestvovali su i Florence Hartmann, novinari Ed Vulliamy i Jean Hatzfeld, te udruženja Mères pour la paix i Enfrance du Monde. Ovogodišnji Marš mira kreće 11. jula sa početkom u 9.30 sati sa Trga Venecuele, a završava u Ulici Srebrenice. Dan ranije, 10. jula, u organizaciji francuske općine Halluin, bit će održana konferencija pod nazivom 26 godina Srebrenice.

Kao posljedica uvedenih restrikcija u Novom Južnom Velsu, komemoracija žrtvama genocida u Canberri u Australiji je prolongirana. Ipak, na inicijativu Amira Šahinovića, počasnog konzula naše zemlje u Australiji koji je oformio organizacioni odbor sastavljen od bh. asocijacija i pojedinaca iz Novog Južnog Velsa, odlučeno je da će ispred Ambasade BiH u Canberri, na kojoj će 11. jula zastave biti spuštene na pola koplja, u ime svih Bosanaca i Hercegovaca u Australiji biti položen vijenac. Ukoliko nadležne institucije odobre, sličan čin bit će upriličen ispred Bosanskog kulturnog centra u Sydneyu.

Prvi dio programa, odnosno dnevni program tradicionalnog Dana sjećanja na žrtve genocida u organizaciji bh. udruženja i organizacija u Švedskoj, koji se obilježava u Stockholmu, bit će održan 11. jula na Norrmalmstorgu od 11 do 15 sati, gdje će se na velikom ekranu prikazivati kratki filmovi preživjelih Srebreničana. Bit će omogućen i direktni prijenos dženaze iz Potočara. Istovremeno, grupa aktivista će dijeliti cvijet sjećanja i letke sa informacijama, te razgovarati sa zainteresovanim prolaznicima o Srebrenici i značenju sjećanja na najveći genocid poslije Drugog svjetskog rata.

 

Britanska zajednica pruža ogromnu podršku i razumijevanje/ BH UK Network

 

 

KULTURA PAMĆENJA

U okviru drugog dijela u fokusu će biti važnost kulture pamćenja kroz institucije, a bit će održana panel-diskusija “Kulturom pamćenja o genocidu u Srebrenici” sa početkom u 19 sati u online formatu sa predstavnicima Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, Center for Post – Conflict Research i Civil Rights Defenders: Amrom Begić, Velmom Šarić, Hasanom Hasanovićem, Azirom Osmanovićem i Enom Bavčić.

Institut za istraživanje genocida Kanada će, u saradnji sa džematima u Kanadi, 10. jula od 7.30 sati putem zoom platforme organizovati komemoraciju posvećenu ubijenim u Srebrenici.

– Ukazujemo na neophodnost prevladavanja kulture nekažnjivosti, te na neophodnost sprečavanja negiranja genocida u Srebrenici, saopšteno je iz IGK-a.

Deseti Ultramaraton Vukovar – Srebrenica krenuo je u ponedjeljak iz Zagreba, glavnog grada Hrvatske, za Vukovar, a jučer su se četvorica ultramaratonaca sa Ovčare zaputila prema Potočarima. Ultramaratonci će pretrčati pet etapa od Vukovara (Ovčara), preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika do Srebrenice (Potočari) u ukupnoj dužini od 227 kilometara.

 

Matea Jerković

Oslobođenje