News & Updates

Kao i prethodnih, i ove godine mjesec novembar je posvećen obilježavanju manifestacije Dana državnosti Bosne i Hercegovine, koju organizuje BH UK Network sa svojim članicama i uvaženim gostima. No, ove godine drugačije se obilježilo. Zbog novonastale epidemiološke situacije uzrokovane virusom Covid-19, učesnici su to odradili online.

Ovogodišnja manifestacija obilježavanja otpočeta je sa himnom u izvedbi tri učenice bosanskohercegovačke dopunske škole Birmingham; Emine i Ajše Bolić te Amne Bešić. Nakon toga gledaoci su imali priliku pogledati video poruke članova Predsjedništva BiH, gospodina Šefika Džaferovića i Željke Komšića. Čestitalu su bosancima i Hercegovcima 25.novembar, dan kada je naša zemlja prije 77.godina obnovila svoju državnost.

Program su kao i uvijek začinili naši najmlađi, učenici bh.dopunskih škola Manchester, Derby, Coventry, London, Hertfordshire i Birmingham. Unatoč online, uspjeli su raznovrsnim recitacijama i izvedbama obogatiti program. Pratioci programa su imali priliku uživati u njihovim izvedbama na bosanskom jeziku. 

Naravno ne treba zaboraviti spomenuti i učitelje i roditelje koji svojim predanim radom podržavaju djecu da češće pričaju bosanski jezik i da im svoju matičnu zemlju predstave u što najboljem svijetlu. Manifestacijom se predstavilo više od šesdeset učenika bh.dopunskih škola.

U toku programa svi su se imali priliku podsjetiti, kako je usvojenom Rezolucijom  ZAVNOBiH-a, izražena odlučnost naroda BiH da njihova zemlja, bude zbratimljena zajednica u kojoj će biti osigurana puna jednakopravnost svih naroda, te jednakopravnost Republike BiH unutar jugoslavenske federacije, sa povijesnim granicama koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Ujedno je i obilježena druga godišnjica od svečanog otvorenja Bosanske kuće i Birmingamu, koju je otvorio Lord Bourne of Aberystwyth, ministar za vjere u kabinetu tadašnje premijerke Therese May, na Dan državnosti BiH 2018.godine. U svom obraćanju  izjavio je zadovoljstvo što sa narodom Bosne i Hercegovine barem na ovaj način može proslaviti državnost.

Dr. Azmi Waqar, patron BH UK Networka i predsjednik organizacije “Remembering Srebrenica” se obratio gledaocima. Kao predsjednik organizacije Remembering Srebrenica i patron BH UK Network-a, uputio je najtoplije želje svim svojim bosanskim prijateljima i ostatku bosanskohercegovačke zajednice ovdje u Velikoj Britaniji i šire.

Gradonačelnik Birmingama Mohammed Azim poručio je bosanskohercegovačkoj zajednici na Ostrvu najbolje želje povodom nacionalnog dana državnosti. Poželio je još mnoge godine uzajamnog prijateljstva i suradnje.

Za muzički dio programa pobrinuli se KUD Mladost Bosne sa izvedbom tradiconalnog kola i učiteljica Azra Bašić, sa izvedbom pjesme “ Pjesma rodnom kraju”. 

Hvala svima koji su se pridružili i na ovaj način obilježili rođendan jedne nam jedine domovine, Bosne i Hercegovine. 

BH UK Network