News & Updates

Historijski trenutak za zajednicu koja je preživjela genocid i etničko čišćenje

U Parlamentu Velike Britanije obilježen je Dan nezavisnosti naše jedne i jedine Bosne i Hercegovine. Bosna i Hercegovina 1. marta 2022. godine slavi 30 godina od kada su građani skoro dvotrećinskom većinom na referendumu odlučili da njihova zemlja proglasi nezavisnost. Građani su glasali odgovarajući na jedno pitanje “Jeste li za suverenu i nezavisnu BiH, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”. Rezultati su pokazali da jesu.

BH UK Network u suradnji sa svojim patronom, Alicijom Kearns MP i NJ. E. Vanjoim Filipovic, je organizovao svečani prijem povodom obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Manifestaciji su prisustvovali članovi britanskog parlamenta, Nj.E.Vanja Filipović, ambasador BiH u Velikoj Britaniji, Lord Bourne of Aberystwyth, članovi Parlamenta i Ministarstva vanjskih poslova UK, delegati BH UK Networka te drugi uvaženi gosti.

Dobrodošlicu je poželila patron BH UK Networka Alicia Kearns MP, članica Konzervativne partije Velike Britanije i predsjednica svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu u Britanskom parlamentu. “Bosna je zemlja koja ne može da ne zarobi nečije srce. Na 30. godišnjicu njene nezavisnosti, ponosna sam što sam mogla ugostiti toliko istaknutih Bosanaca u Parlamentu – uključujući Ambasadora, članove BH UK Network-a, Remembering Srebrenice, Chevening Scholars i mnoge druge. Od svog osnivanja, Velika Britanija je uvijek stajala uz svoje prijatelje u Bosni i Hercegovini, a ja sam odlučna da uvijek budemo postojani saveznici.”, izjavila je Kearns.

U svom obraćanju ambasador Filipović zahvalio se  Aliciji Kearns kao i predstavnicima BH UK Networka na organizaciji obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u srcu demokratije Ujedinjenog Kraljevstva – britanskom parlamentu. Ambasador se zahvalio Velikoj Britaniji na svesrdnoj pomoći i podršci miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, te njenom euro-atlantskom putu, koji se nastavlja i pored raznih unutrašnjih opstrukcija i vanjskim miješanjem u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine.

Također, ambasador se osvrnuo na trenutnu situaciju u Ukrajini, naglašavajući da potresne scene agresije i razaranja ove zemlje podsjećaju Bosance i Hercegovce na gorko iskustvo iz 1990-tih, te bude osjećaj solidarnosti, što je i dovelo da Bosna i Hercegovina podrži rezoluciju kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu i traži momentalno povlačenje ruskih snaga.

Prisutnima se obratio i  dr. Anes Cerić, menadžer BH UK Networka.  “Historijski je trenutak za zajednicu koja je preživjela genocid i etničko čišćenje u Evropi i našla utočište u Velikoj Britaniji, da se Dan nezavisnosti njihove matične zemlje proslavi u britanskom parlamentu.”Dodao je: “Zahvalni smo vam na solidarnosti i podršci koju smo dobili, što našoj zajednici znači mnogo.”

Energija i atmosfera koja se osjetila u akustičnoj prostoriji Jubilee room u parlamentu bila je izvanredna. Da atmosfera bude što prijatnija potrudile su se članice KUD “ Mladost Bosne”, koje su  dočekivale goste u narodnoj tradicionalnoj folklornoj nošnji. Gostima su bile pri ruci u svakom trenutku, te su svojim prisutvom pomogli organizaciju događaja. Gostima su podijelile simbolične poklone. Zahvaljujemo se Amini Mekić, Ajši Bolić , Amni Bešić, Emiru Boliću, Mirzi Gazibegoviću, Korneliji Besari i Lejli Solaković na odličnoj organizacijij prijema.

Dan nezavisnosti BiH, jedan od najznačajnijih datuma u historiji, ne slave svi građani u državi, iako su donosioci odluka u to vrijeme, političari, historičari, novinari i profesori složni u dvije stvari, a to je da je održavanje referenduma bilo neminovno i da je nezavisnost i samostalnost BiH bila odluka isključivo njenih građana.

Referendumu je pristupilo 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6 posto, a gotovo svi koji su izašli na referendum glasali su za nezavisnost, a samo 0,3 posto ili 6.037 osoba glasalo je protiv.

Rezultati referenduma omogućili su i međunarodno priznanje Bosne i Hercegovine, kao nezavisne države. Od tada se 1. mart proslavlja se kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Te 1992. godine, ujedno i prve ratne godine 76 država svijeta priznalo je BiH kao nezavisnu državu, a prvo je to učinila Bugarska i prije referenduma 31. januara 1992. godine.

Zemlje članice Evropske zajednice 6. aprila 1992. godine, a dan kasnije i Sjedinjene Američke Države priznale su Bosnu i Hercegovinu kao nezavisnu i suverenu državu.

Bosna i Hercegovina 22. maja 1992. godine postala je članicom Ujedinjenih naroda, a ispred sjedišta u New Yorku postavljena je njena državna zastava. Ubrzo nakon proglašenja nezavisnosti počela je četverogodišnja agresija na BiH.

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci, svima Vama koji Bosnu i Hercegovinu nosite u srcu , čestitamo Dan nezavisnosti BiH.

BH UK Network