News & Updates

I ove godine BH UK Network je u suradnji sa bosanskohercegovačkim dopunskim školama u Velikoj Britaniji i uvaženim gostima organizovao obilježavanje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. No, ovogodišnje obilježavanje je bilo drugačije u odnosu na ranije godine. Zbog trenutne situacije sa koronavirusom i državnim lockdownom u Velikoj Britaniji, manifestacija je održana online, kao i većina događaja koji se u ovom vremenu organizuju.  U dvosatnom programu je učestvovalo 76  učesnika.

Program je započet kako to obično biva uz intoniranje himne BiH. Učešće su uzeli i uvaženi gosti, dajući svoj doprinos manifestaciji,  koji su se video porukama obratili bh.građanima u Velikoj Britaniji. Iako kilometrima udaljeni od matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj britaniji iskazali su zadovoljstvo što su uvaženi gosti našli vremena da na ovaj način zajedno obilježimo značajan datum za Bosnu i Hercegovinu.

U programu su učestvovali: Valentin Inzko, Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini; Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji;Prof.dr. Ejup Ganić , član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine;Prof.dr. Mirko Pejanović, član ratnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine; Stjepan Mesić, Predsjednik Republike Hrvatske 2000-2010 god.;Jennifer Stone – Wigg, MBE , Patron BH UK Networka;Jovan Divjak, Penzionisani general Armije Bosne i Hercegovine;Nj.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji; Azra Bašić, dugogodišnja učiteljica bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji; Džanan Musa, bosanskohercegovački košarkaš BiH; Dr. Amra Šabić-El-Rayess, autor knjige “Mačka kojoj nikad nisam dala ime”; Prof.dr.Husnija Kamberović, Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Kemal Balihodžić, Direktor firme   “UP TREND MARKETING SOLUTIONS”;Zaim Pašić, Predsjednik BH UK Networka. 

Veliki doprinos manifestaciji su dali učenici bh.dopunskih škola u Engleskoj (škole Birmingham, Coventry, Victoria London ,Hertfordshire, Derby i Manchester) sa njihovim učiteljima i roditeljima koji su se potrudili da profesionalno i srdačno predstave svoju ljubav prema domovini BiH.  Svi su pokazali da neumornim radom mogu dokazati da su im bitni njihovi korijeni, i da se mlade generacije upoznaju odakle su  i da ne zaborave svoju djedovinu. Vrijedno spomena je i činjenica da učenici, učesnici ovog programa, su djeca rođena u Velikoj Britaniji. Ali njihova želja i trud, kao i njihovih roditelja i učitelja da nauče o Bosni i Hercegovini je velika. 

Koristimo priliku da se zahvalimo djeci, njihovim roditeljima i učiteljima za vaš trud i suradnju da uljepšate program povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Izuzetna nam je bila čast i zadovoljstvo  pogledati i poslušati obraćanje učenika bh.dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Primijetili smo da nijedna druga država nije uspjela organizovati sličnu manifestaciju na ovakvom nivou, kao mi u Velikoj Britaniji. Možemo samo reći da trebamo biti ponosni na naše male ambasadore, učitelje, roditelje, bh.dopunske škole i bh. udruženja  u Velikoj Britaniji.

Ovim putem želimo da se izvinemo porodicama Marić, Gromilić, Dergić, Fazlić i Šabić na tehničkim propustima. Najgore je razočarati dječicu. Odmah smo reagovali na ukazane propuste te su svi odmah ispravljeni. 

Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u realizaciji ove manifestacije. Hvala na iskazanom povjerenju i srdačnosti. 

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan nezavisnosti jedne i jedine nam domovine.

Kompletan program možete pogledati na slijedećem linku:

https://www.youtube.com/watch?v=hcnV7vD1WOQ

BH UK Network