News & Updates

Tokom prethodnog vikenda posjetom su nas obradovali Mujo Delić i Huso Bektić. Našli su vremena da dođu s juga Engleske, koliko to njihove obaveze dozvoljavaju i posjete prostorije Bosanske kuće u Birmingamu.  Radi se o preživjelim žrtvama srebreničkog genocida koji su se od trenutka svog dolaska na ostrvsko tlo sa svojim porodicama trudili da izgrade novi život.

Mujo Delić je bio višegodišnji član  Upravnog odbora BH UK Networka te je izrazio iskreno zadovoljstvo nakon što je vidio Bosansku kuću u novom svijetlu.

Mujo Delić i Huso Bektić ispred Bosanske kuće u Birminghamu

Tokom posjete, razgovarali su o pripremama za obilježavanje 25.godišnjice genocida u Srebrenici i kako naša zajednica u Velikoj Britaniji može konkretno pomoći.  Pohvalili su rad i izrazili bezrezervnu podršku organizaciji “Remembering Srebrenica”. Razgovoralo se i kako se bh.građani mogu i trebaju još aktivnije uključiti i pomoći realizaciji planiranih komemoracija za tekuću godinu.

Tema “Remembering Srebrenica” organizacije 2020 : Svaki korak je važan

Organizacija “Remembering Srebrenica” je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Cilj organizacije je širenje svijesti o genocidu u Bosni i Hercegovini, o tome šta mržnja donosi, obrazovanju mladih o zvjerstvima u Srebrenici. Do sada su uspjeli da obrazuju više od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida.Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari. Stotine komemoracija na ovu temu će se održati širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na genocid u Srebrenici u Velikoj Britaniji koja će trajati od 5. do 12. jula 2020. Centralna komemoracija održat će se u Katedrali Svetog Pavla u ponedjeljak, 6. jula 2020. Godine. Očekuje se prisustvo više od 2.000 gostiju, uključujući civilne i političke vođe, članove bosanske zajednice i učenike

 

Mujo i Huso ispred rodne kuće Vilijama Šekspira

Nakon posjete Bosanskoj kući, boravak dragih prijatelja u Birminghamu je iskorišten i za posjetu obližnjem gradiću Stratford Upon Avon, rodnom mjestu Vilijama Šekspira (Williama Shakespearea) koji se smatra najvećim piscem na engleskom jeziku svih vremena, a ujedno i  najvećim svjetskim dramatičarom.