News & Updates

Engleska ide u najstrožiji nacionalni lockdown još od marta, najavio je u ponedjeljak navečer britanski premijer Boris Johnson nakon što su brojevi hospitaliziranih pacijenata s COVID-19 probili nove rekorde. To je uradio po savjetu medicinskih savjetnika iz nacionalnog zdravstvenog servisa (NHS) zbog straha da ne dođe do prenatrpanosti bolničkih kapaciteta novim slučajevima koronavirusa u narednih 21 dan.Treći lockdown od proglašenja pandemije koronavirusa u Engleskoj bi trebao biti na snazi do 15. februara.

Ovo je treći nacionalni lockdown u Engleskoj, koji će od stanovnika zahtijevati da sve do 15. februara ostanu kod kuće uz savjet da izađu jednom dnevno zbog rekreacije. Opravdano napuštanje doma bit će samo odlazak na posao, ako osoba ne može raditi od kuće, te nabavka hrane i lijekova.

Očekuje se da bi nove mjere u borbi protiv epidemije na snagu trebale stupiti od srijede dok bi zatvaranje nenužnih trgovina trebalo vrijediti od ponedjeljka navečer. Prema novim pravilima škole i fakulteti biće zatvoreni za sve đake i studente osim za djecu radnika koji moraju da idu na posao.

Studenti se neće vraćati na fakultete najmanje do sredine februara. Sve trgovine koje ne prodaju neophodnu robu, kao i uslužne djelatnosti poput frizerskih salona, biće zatvorene, dok restorani mogu da pripremaju jedino hranu za ponijeti.

“Jasno je da moramo da uradimo više kako bi uspjeli da obuzdamo novi soj koronaviorusa i stavimo ga pod kontrolu. To bi značilo da vas vaša Vlada moli još jednom da ostanete kod kuće”, rekao je Džonson u obraćanju naciji.

Johnson određuje smjernice za Englesku, a odluke za Škotsku, Sjevernu Irsku i Wales donose tamošnje vlade. Vels i Sjeverna Irska, već su neko vrijeme zaključane.

Johnson je pozvao ljude da ih odmah počnu primjenjivati. 

Naglasio je također da će oni koji se nalaze u četiri prioritetne skupine dobiti prvu dozu vakcina do polovine februara. Britanske vlasti se nadaju da će do sredine februara vakcinisati sve osobe starije od 70 godina kao i njegovatelje, odnosno 13 miliona ljudi koji se smatraju da su u najrizičnijoj kategoriji.

To će biti moguće zahvaljujući ubrzanju kampanje vakcinacije koja je počela 8. decembra i koja se sada sprovodi sa dvije vakcine, Fajzer/BioNTek i AstraZeneka/Oksford.

Govoreći iz Downing Streeta, najavio je da će sedmice koje će uslijediti biti “dosad najteže”, ali je izrazio uvjerenost da zemlja ulazi u “zadnju fazu borbe”.

U ponedjeljak, 4. januara  u Engleskoj je bilo 26.626 COVID pacijenata u bolnicama, što je skok od 30 posto u odnosu na prošlu sedmicu. Tijekom proljeća 2020. najveći broj pacijenata u bolnicama bio je 12. marta kada je u bolnicama bilo njih 18.374.

Sa više od 75.000 umrlih Velika Britanija je najteže pogođena zemlja koronavirusom u Evropi i trend se pogoršao posljednjih nedjelja.

Dnevni broj novozaraženih prelazi 50.000 i čak je stigao do blizu 59.000 u ponedjeljak.

Lockdown i za Škotsku

Škotska premijerka Nicola Sturgeon objavila je u ponedjeljak da u ponoć stupa na snagu karantena nalik onoj iz marta 2020. i trajat će do kraja mjeseca kako bi se kontrolirao broj zaraza novom inačicom koronavirusa.

“Od ponoći do kraja januara morate ostati kod kuće”, rekla je Sturgeon na konferenciji za novinare i spomenula “težak udarac” varijante virusa koja se brzo širi, prenosi agencija France presse.

Cijela Škotska od ponedjeljka je ponovo zatvorena i najvjerojatnije će tako ostati sve do proljeća, objavio je ranije dnevni list The Times.