News & Updates

U prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu u jučerašnjim večerenjim satima organizovana je večeru za osoblje i volontere dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica” u znak zahvalnosti za njihov rad i doprinos da se genocid u Srebrenici ne zaboravi. Za goste je priređena večera sa bosanskohercegovačkim tradicionalnim jelima. Gosti nisu krili oduševljenje sa dočekom i ukusnim jelima za što su zaslužne naše vrijedne domaćice iz Birminghama. Na trpezi su se našli razni specijaliteti koje su domaćice pripremile sa puno ljubavi i zahvalnosti.

Večeri su prisustvovali članovi različitih zajednica centralnog dijela Velike Britanije, uključujući gradonačelnika Birminghama  Yvonne Mosquito, zamjenika poručnika, dr Nasira Awan MBE DL i pomoćnika policije i povjerenika za kriminal i kancelara u gradskoj upravi grada Coventry, Lynette Kelly. Događaj je prepoznao neumorne napore i posvećenost svih onih koji toliko vremena posvećuju podizanju svijesti o Srebrenici i koriste lekcije iz genocida da rade na promovisanju kohezije i suzbijanju mržnje i netrpeljivosti u svojim zajednicama.

Ispred domaćina, BH UK Networka, dr. Anes Cerić je poželio toplu dobrošlicu gostima i zahvalio se na kontinuiranom radu organizacije koji doprinosi razvoju boljeg, bezbjednijeg i tolerantnijeg društva. “Večeras smo se okupili, u prostorijama Bosanske kuće, centru BH UK Networka, da proslavimo mir, naše međusobne razlike i ujedinimo pozitivnu energiju u cilju stvaranja boljeg svijeta za buduće generacije. U ime svih bosanaca i hercegovaca u Velikoj Britaniji, zahvaljujemo se osoblju i vrijednim volonterima dobrotvorne organizacije “Remembering Srebrenica””, izjavio je dr. Cerić.

Gradonačelnica Mosquito je rekla: „Ove godine obilježava se 24. godina od kada se dogodio genocid u Srebrenici. Možemo naučiti važne lekcije iz bosanskog rata, uključujući i priče o hrabrosti pojedinaca i grupa koje zajedno stoje kako bi se suprotstavile mržnji. Kada jedna osoba ustane i govori protiv predrasuda, ona ohrabruju druge da je slijede. Svi smo odgovorni za pronalaženje zajedničkih stvari sa drugima i traženje onoga što zbližava naše zajednice. Hvala vam što ste me pozvali ovdje večeras, bila je privilegija i čast da podijelim ovaj događaj sa vama.”

Gostima se obratio i Amil Khan, ispred “Remembering Srebrenice”. Objasnio je važnost njihovog rada te izjavio da će se i dalje truditi da ne zaborave kako žrtve tako i preživjeli koji moraju nastaviti živjeti. Organizacija “Remembering Srebrenica” je osnovana 2013 godine i sjedište je u Birminghamu, Velika Britanija. Do sada su uspjeli da obrazuju vise od 90.000 mladih britanaca o genocidu u Srebrenici, organizovali se preko 6.200 događaja u znak sjećanja na žrtve genocida. Takođe su organizovali da 1200 britanaca posjeti memorijalni centar Potočari.

Alma Aganović, predsjedavajuća Odbora “Remembering Srebrenica” za regiju West Midlands, izrazila je zahvalnost za ogroman doprinos mnogobrojnim volonterima onima koji su se obavezali na obilježavanje genocida i na taj način doprinose da se zločini koji su se desili nikada ne zaborave.

Ovom svečanom prilikom dodijeljene su i nagrade Selmi Bektić te Amini Mekić, bivšim učenicama bh. dopunske škole iz Birminghama, za aktivnosti u okviru organizacije  “Remembering Srebrenica” koje su svoje slobodno vrijeme posvetile kazivanju istine i edukovanju drugih o strašnim zločinima širom Bosne i Hercegovine. Ipak, ne kaže se džaba da na mladima svijet ostaje. Radi se o sedamnaestogodišnjim bosankama rođenim u Velikoj Britaniji čiji su roditelji izbjegli iz BiH. Nisu krile oduševljenje ovom gestom.

Prisutni su imali priliku pogledati i dokumentarac “Od progona do doktorata” dokumentarni film o dr. Emini Hadžiosmanović. Doktorica Hadžiosmanović, dobitnica nagrade “Mlada žena godine”, bila je dijete kada je tokom rata u BiH došla u Veliku Britaniju  kako bi započela novi život u Birmingemu. Nakon završenog fakulteta, magistrirala je na Oxfordu a nakon toga i doktorirala u Nottinghamu. Sve to vrijeme pomagala je članovima naše zajednice.

Aida Houghton, poklonila je divnu knjigu BH UK Networku, kao zahvalnost za sav njihov rad za BH zajednicu u Velikoj Britaniji.

Večera je protekla u ugodnoj, slobodno možemo reći, kućnoj atmosferi uz puno smijeha i dobrog raspoloženja, a koliko je hrana bila ukusna i predivno aranžirana govori činjenica da su tanjuri bili prazni. Atmosferu večeri je uveliko obogatila naša omladina i nastup KUD-a “Mlados Bosne”  iz Birmingama pod budnim okom Fahire Hasedžić.

Od srca se zahvaljujemo damama koje su se odazvale i doprinijele da večera i druženje proteknu u domaćinskoj atmosferi.

BH UK Network