News & Updates

Među njima su Sabit Jakupović i Safet Vukalić koji su preživjeli genocid u BiH 

 

Grupa preživjelih Holokausta i nedavno počinjenih genocida potpisali su otvoreno pismo u kojem pozivaju svakoga, posebno članove parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva i perove (plemstvo), da uzmu u obzir uticaj svojih riječi, u vremenu kada je toliko mržnje i podjela u svijetu. Među njima su Sabit Jakupović i Safet Vukalić koji su preživjeli genocid u BiH. Pismo prenosimo u cjelosti

 

“Mi smo grupa preživjelih Holokausta i nedavnih genocida u Kambodži, Ruandi, Bosni i Darfuru i pišemo ovo otvoreno pismo zato što posmatramo oko sebe, zbog čega smo zabrinuti.
Incidenti zločina iz mržnje u Ujedinjenom Kraljevstvu rastu zastrašujućom brzinom. Opasne podjele se formiraju u našem društvu, a potpaljuju ih ekstremni i polarizirajući jezik onih koji su na poziciji moći, a sve to služi da nesigurno okruženje postane sve nestabilnije. Mi smo živi svjedoci šta se može desiti ako ovaj jetki javni diskurs ne bude prepoznat, osporen i zaustavljen.

Svako od nas je iz prve ruke iskusio neprijateljstvo zasnovano na identitetu u genocidnim režimima koji su nas progonili. Historija je pokazala kako su podjele i mržnja slomili društva marginalizirajući pojedine grupe, praveći “druge” od njih. Osjetili smo kako se užas i strah obrušavaju na naše zajednice. Vidjele smo kako se ove klice podjele ukorjenjuju u identitete i ono što počne kao prozivanje, postane dozvola za sakaćenje i ubistva.

Mi znamo šta se može desiti kada mržnja i podjele prođu neprimjećene te vjerujemo da smo svi mi odgovorni za njihovo zaustavljanje u samim korijenima. Zbog toga, uoči Dana sjećanja na Holokaust – kojim će se obilježiti 75. godišnjica oslobođenja Auschwitza-Birkenaua i 25. godišnjica genocida u Bosni – mi zahtijevamo od svakoga da dobro promisli o korištenju svog jezika.

Pozivamo naše članove parlamenta i perove da promisle o istini, dalje od njihovog političkog dobijanja poena, i o dugoročnom uticaju njihovih riječi. Pozivamo ih da budu primjeru, da preuzmu odgovornost za svoje korištenje jezika i da naprave pozitivan izbor ne koristeći riječi opasnog potencijala da zapale tenzije za kratki trenutak političke koristi.

 

Naše društvo je podijeljeno i riječi same nas neće ujediniti. Ali pozivajući one koji imaju moć da promijene način debate da obrate više pažnje na jezik koji koriste, nadamo se da možemo pomoći da se stvori blaža, klima ispunjena poštovanjem u kojoj ove podjele mogu početi zacjelivati.

Vaši,
Steven Frank BEM, preživjeli Holokausta
Ivor Perl BEM, preživjeli Holokausta
Hannah Lewis MBE, preživjela Holokausta
Joan Salter MBE, preživjeli Holokausta
Dr Martin Stern MBE, preživjeli Holokausta
Bernd Koschland MBE, spasilac jevrejske djece iz Njemačke
Sabit Jakupović, preživjeli genocida u BiH
Safet Vukalić BEM, preživjeli genocida u BiH
Var Ashe Houston, preživjeli genocida u Kambodži
Sokphal Din BEM, preživjeli genocida u Kambodži
Eric Eugene Murangwa MBE, preživjeli genocida u Ruandi
Zina Abbas, preživjela genocida u Darfuru
Isam Agieb, preživjeli genocida u Darfuru”