News & Updates

Na poziv i apel odgovornih osoba iz generalnog konzulata BiH u Istanbulu, kao i ambasade BiH u Ankari, ovim ljudima je u pomoć pritekla Federacija udruženja kulture BiH u Turskoj u koordinaciji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH.

U vrijeme pandemije Covid-19 mnogi ljudi su se našli u teškim situacijama širom svijeta. Svjedoci smo primjera od prije dvije sedmice kada određeni broj naših sugrađana nije uspio da se vrati avionom iz Holandije, nakon nerazumne odluke nadležnih organa u BiH koji im nisu dozvolili ukrcavanje i transport avionom. Srećom, uspjeli su se prebaciti autobusima u svoju domovinu. Kao u mnogim drugim zemljama i gradovima, i u Turskoj su zbog koronavirusa donesene opsežne mjere kojima se ograničava kretanje ljudi.

Porodica Zahirović sa Ismetom Çalışkan

 

Naime, u Tursku je prije pandemije došao izvjestan broj građana BiH kako iz poslovnih, turističkih, zdravstvenih i drugih razloga. Pojavom virusa i uvođenjem restrikcija većina građana BiH je uspjela da se vrati u BiH, međutim izvjestan broj osoba, posebno onih koji su dosli na liječenje to nisu uspjeli ostvariti.

Ovom prilikom u Turskoj su se zadesile i dvije porodice, jedna iz Kaknja, a druga iz Tuzle, čija su djeca operisana u Turskoj. Zbog dužeg post-operativnog oporavka  i ukinutih avio-linija na relaciji Turska-Bi,  po završetku bolničkog tretmana, bili su primorani ostati u Turskoj.

Radi se o desetogodišnjoj djevojčici, Lejli Zahirović koja je imala komplikovanu operaciju kičme, a koja je zajedno sa roditeljima, poslije otpusta iz bolnice praktično ostala na ulici. Drugo dijete je Adi Puzić, šesnaestogodišnjak iz Tuzle,  koji je također imao operaciju na kičmi, a koji je još kao mali ostao bez oca, a u Istanbul je došao sa majkom Jasminom. I oni su također otpušteni iz bolnice i bila im je potrebna pomoć pošto su praktično ostali sami i bespomoćni u Istanbulu.

Na poziv i apel odgovornih osoba iz generalnog konzulata BiH u Istanbulu, kao i ambasade BiH u Ankari, ovim ljudima je u pomoć pritekla Federacija udruženja kulture BiH u Turskoj u koordinaciji sa Svjetskim savezom dijaspore BiH. Na ovaj apel prvi su reagovali bosanci i hercegovci iz mjesta Sakarya/Adapazar, odnosno volonteri bosansko-hercegovačkog udruženja za solidarnost i kulturu iz Adapazara. Sa svojim predsjednikom i poznatim privrednikom iz Turske, vlasnikom kompanje “Kromel”, g.Ismetom Çalışkan-om obezbijedli su dva namještena stana i stavili na uslugu pomenutim porodicama. Ujedno g.Çalışkan je zadužio osobe iz udruženja da svakodnevno obilaze i obezbjeđuju namirnice i ostalo neophodno za život ovih familija.

Pored ovoga, g.Çalışkan je istovremeno obezbijedio smještaj (stan) i dvojici studenata iz Bosne i Hercegovine, Muameru Ćamiću i Harunu Suljagiću, studentima univerziteta u gradu Sakarya, koji su iz razloga korištenja njihovih studentskih domova za potrebe karantine praktično ostali bez smještaja.

“U ime svih bosanaca i hercegovaca želimo ovim putem da se zahvalimo g.Ismetu Çalışkanu, čiji su potomci prije 100. godina doselili iz Bihaća, a koji nikada nije zaboravio svoje porijeklo niti korijenje. Veliko hvala čovjeku koji je pored toga što je vrlo uspješan i cijenjen privrednik, održava kontantne veze sa svojom Bosnom i Hercegovinom, a vrlo je aktivan i u bh udruženjima u Turskoj.”, kazao je Hasan Šehović, predsjednik SSD BIH.

Zaim Pašić, Predsjednik BH UK Networka i udruženja BHCAC u Londonu je izjavio:“Lijepo je imati priliku da nekome pomogneš i hvala dobrim ljudima. Mi u našoj organizaciji u Londonu vodimo brigu o našim starijim članovima koji su bolesni i žive sami. Uspjeli smo da im obezbijedimo dostavu hrane kao i stalni kontakt sa našim radnicima u slučaju da nešto trebaju ili  budu bolesni. Ovo je teško vrijeme i hvala svima koji pomažu. Srdačni pozdravi iz Londona i dobro zdravlje”. Muhamed Širanović, predstavnik BH UK Networka u Glavnom odboru Svjetskog saveza dijaspore Bosne i Hercegovine uz zahvale vlasniku kompanije “Kromel”, g.Ismetu Çalışkanu ,čestitao na blagovremenoj reakciji Federacije udruženja kulture BiH u Turskoj i Svjetskim savezom dijaspore BiH.

“U ime Saveza BH udruženja u Danskoj (SBHUD) želimo se zahvaliti g.Ismetu Çalışkanu te pomenutim udruženjima na pomoći BH građanima.  Na ovaj način se može zaključiti da BH mreža ipak funkcioniše. Pozdrav svima u ovom Korona vremenu.”,dodao je Edin Hajder,  predsjednik SBHUD.

Adi Puzić i Ismet Çalışkan