News & Updates

Dani obilježavanja genocida u Srebrenici su pred nama. Više od pedeset zvanica u popodnevnim satima u prostorijama Aston univerziteta u Birmingamu  je prisustvovalo obilježavanju 27.godišnjice genocida u Srebrenici.

11 jula ove godine, navršavaju se tačno 27 godine od stradanja nevinih žrtava genocida u Srebrenici. Tim povodom Odbor Remembering Srebrenica regije West Midlands, u suradnji sa BH UK Networkom i Aston Univerzitetom je organizovao prigodnu komemoraciju, kako bi se i ove godine odala počast 8,372 brutalno ubijenim muškarcima i dječacima u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995 godine.

Selma Bektić

 

Uvodna riječ pripala je Matu Shaer, predsjednik Remembering Srebrenica za regiju West Midlands, koji je istakao važnost održavanja ovakvih događaja. Komemoraciji su pored bosanskohercegovačkih i britanskih građana prisustvovale i mnoge druge zvanice, između ostalih Andy Street CBE ,gradonačelnik West Midlands regije i Dr Nasir Awan MBE, kraljičin izaslanik.

Publici se obratila i Selma Bektić, čiji su roditelji i ostali članovi porodice doživjeli strahote tokom genocida u Srebrenici. Selma je rođena u Velikoj Britaniji kao druga generacija preživjelih iz genocida u BiH. Pohađala je bh.dopunsku školu u Birmingamu. Ponosni smo na Selmu da je smogla snage da govori o stradanjima i patnjama svoje porodice, koja je izgubila više od stotinu svojih članova, za čijim ostacima se i danas traga.

“Naše tegobe su nastavljene iako je rat završio prije 27 godina. Dok naš bol i patnja nisu predstavljeni u našoj zemlji, ovdje u Velikoj Britaniji , zahvaljujući aktivistima i organizacijama poput REMEMBERING SREBRENICA i BH UK NETWORK, svijest o genocidu je itekako prisutna. Kroz ovaj događaj sjećamo se nedužnih ljudi koji su ubijeni, uključujući i moju porodicu i solidarišemo se sa žrtvama. Ovaj čin sjećanja znači više nego što ćete ikada znati.”

Prikazan je kratki dokumentarni film Remembering Srebrenica koji je izazvao jaka osjećanja kod prisutnih.

Jelena Obradović – Wochnik

 

Jelena Obradović-Wochnik , predavač politike i međunarodnih odnosa, direktor istraživanja, na Aston univerzitetu, je Bosanska porijeklom iz Sarajeva. U svojoj prezentaciji se osvrnula na to šta je dosada urađeno po pitanju memorijalizacije i kolektivnog sjećanja genocida u Srebrenici i sama njena važnost.

Izgovorena je i Srebrenička molitva koja će zauvijek ostati uklesana u Srebreničkom kamenu sa jakom porukom: Da se više nikome i nigdje ne desi ono što se desilo u Srebrenici.

 

Cjelokupan program možete požete pogledati na slijedećem linku:

https://fb.watch/e6r4PJ07Up/

 

 

Komemoracija na Aston univerzitetu, Birmingam

Andy Street CBE

Mat Shaer

Dr Nasir Awan DL MBE