News & Updates

Ove godine će se navršiti punih 25 godina od počinjenog genocida u Srebrenici. Kultura sjećanja je važan aspekt našeg identiteta i stoga Vas pozivamo da učestvujete  u Maršu mira koji će se u julu održati u Bosni i Hercegovini radi prikupljanja sredstava u znak sjećanja na žrtve srebreničkog genocida. Izuzetno je važno ovakvim događajima prisjećati se žrtava, posebno u ovakvom vremenu negiranja genocida, kada se broj žrtava umanjuje.

 

Trodnevna šetnja od Tuzle do Potočara se održava svake godine u spomen na hrabre ljude Marša smrti. U ponoć, 11. jula 1995. godine, preko 10 000 bosanskih Muslimana krenulo je iz Srebrenice, sa ciljem okupljanja na brdu Buljim ka dugoj šetnji prema slobodnoj teritoriji Tuzle. Dok su se okupljali u koloni na brdu, srpske vojne snage započele su tešku pucnjavu. Bez naoružanja i bez zaklona, zadnji dio kolone raspadao se dok su žrtve trčale u šumu radi pokrivanja. Mnogi su ubijeni na licu mjesta, dok su stotine drugih okupljeni i pogubljeni.

 

Rok za prijavu je 7. februar, a daljnjm informacijama, uključujući registracijski obrazac, možete pristupiti putem slijedećeg linka:

 

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe6-58dKxpY804k6XgsEXuatO9o0vwK5j0GvMXT-fzSsBFxVA/viewform