News & Updates

U Koventriju je u saradnji BH UK Networka i lokalne BH asocijacije održan memorijalni malonogometni turnir u znak sjećanja na prerano preminule mlade fudbalere Edvina Dinu Hodžića iz Linza (Austrija) Irhada Rizvu Durakovića iz Londona (Velika Britanija).

Irhad Rizvo Duraković (1987-2011) rođen je u Sarajevu. Tokom rata došao je sa majkom u London. Ovaj mladi sarajlija umro je u Londonu 2011. godine od rijetke bolesti – humanog oblika kravljeg ludila i koji je ostao upamćen kao jedini Bosanac koji je preminuo od ove opake bolesti koja je prostore Engleske zahvatila prije 10-ak godina. Irhad je ostao upamćen i kao vrijedan volonter i aktivitista bosanskohercegovačkih udruženja u Londonu te talentovan fudbaler koji je u više navrata nosio dresove reprezentacije naših građana iz Engleske i Walesa.

Edvin Dino Hodžić potiče iz sportske porodice. Edvinov otac Nermin učesnik je svih šesnaest održanih svjetskih prvenstava dijaspore BiH u futsalu. Tu ljubav prema sportu prenio je na svoje sinove Edina i Edvina. Porodica Hodžić je uz porodicu Durić iz Belgije vjerovatno dala najbolje fudbalere koji su nastupali na Svjetskim prvenstvima dijaspore u futsalu. Na poslednjem SP održanom u maju prošle godine u Izmiru (Turska), reprezentacija Austrije osvojila je šampionsku titulu. Pehar je podigo kapiten i najblji igrač Edvin Hodžić. Dva mjeseca kasnije (10. juli 2018) šokirala nas je vijest da je Edvin preminuo nakon treninga.

Turniru je prisustvovao Dinin otac Nermin. Učenjem Fatihe i minutom šutnje prisutni su odali počast svojim rano preminulim prijateljima.

Svrha održavanja turnira jeste ujedno i prilika da se izabere selekcija Bosanaca i Hercegovaca iz Engleske koji će učestvovati na 16. Svjetskom prvenstvu dijaspore BiH u futsalu koje će se u organizaciji SSD BIH održati u Oslu, Norveška, u periodu od 3-5 maja ove godine. Atmosfera turnira bila je izvanredna i jako interesantna. Najbolji fudbal pokazali su momci iz Birminghama, drugo mjesto osvojila je ekipa LB Herts iz Hertfordshire-a dok je ekipa BH Fanaticosa osvojila trece mjesto.

Zahvaljujemo se BH udruženju Coventry na odličnoj organizaciji turnira!

BH UK Network