News & Updates

Ministar za Evropu u Vladi Velike Britanije, Leo Docherty i ministar za zajednice i vjere, baronesa Scott od Bybrooka OBE, službeno su predstavili temu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici u Velikoj Britaniji za 2023. godinu ‘Zajedno smo jedno’ u Domu Parlamenta u znak sjećanja na 28. godišnjicu genocida u Bosni – najgori zločin na evropskom tlu od Drugog svetskog rata.

Između 1992. i 1995. godine izvršen je nehuman plan etničkog čišćenja Bošnjaka Muslimana iz Bosne i Hercegovine. Genocid u Bosni je stoga bio planirano sistematsko i industrijalizirano ubistvo nešto manje od 100.000 Muslimana, raseljavanje dva miliona ljudi i genocidno silovanje do 50.000 žena samo zbog njihovog muslimanskog identiteta. U razmaku od samo nekoliko dana u julu 1995., preko 8.000 muslimanskih muškaraca i dječaka je ubijeno i pokopano u masovnim grobnicama samo u Srebrenici, u onome što je sudija Fouad Riad iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju opisao kao “zaista prizore iz pakla, napisano na najmračnijim stranicama ljudske istorije’.

Kao rezultat rada organizacije Remembering Srebrenica, Ujedinjeno Kraljevstvo je jedina zemlja izvan Bosne i Hercegovine koja obilježava genocid u Bosni na nacionalnom nivou. Dobrotvorna organizacija koja je dobila međustranačku podršku u Britanskom Parlamentu, kao i podršku Njegovog Veličanstva, kralja Charlesa III, odgovorna je za organizaciju najvećeg broja komemorativnih aktivnosti u svijetu kroz svojih osam engleskih regionalnih odbora i tri državna odbora u Škotskoj, Walesu i Sjevernoj Irska i 1.500 aktivista da odaju počast žrtvama i preživjelima genocida i pouče ljude o opasnostima mržnje i važnosti izgradnje kohezivnijih zajednica za sve.

Svake godine Remembering Srebrenica bira temu koja istovremeno odražava aspekt genocida koji se mora obilježavati, ali također govori i zajednicama ovdje u UK. Tema će biti organizovana na stotine komemoracija širom zemlje u lokalnim zajednicama, školama i gradskim vijećnicama tokom Sedmice sjećanja na Srebrenicu Ujedinjenog Kraljevstva koja će ove godine trajati od utorka 4. jula do utorka 11. jula.

Tema za 2023. je „Zajedno smo jedno“. Nastojat će pružiti zajednicama bolje razumijevanje ponašanja i utjecaja koji ih okružuju koji mogu izgraditi ili oštetiti kohezivnu zajednicu i opremiti ih vještinama i samopouzdanjem da se suprotstave takvim silama mržnje koje omogućavaju da netolerancija napreduje ako se ne obuzda. Nadalje, potaknut će ljude da razmisle o tome kako možemo njegovati okruženje koje pomaže u naglašavanju sličnosti između grupa i pronalaženju zajedničkog jezika s ljudima iz različitih sredina umjesto da se fokusiramo na jedan aspekt njihovog identiteta.

Drugi govornici na parlamentarnom prijemu koji su pokrenuli ovu temu bili su Azra Omerbegović, preživjela genocid u Bosni i etničko čišćenje, Lord Bourne od Aberystwytha, predsjednik Remembering Srebrenice, Alicia Kearns MP, patron BH UK Networka, predsjedavajuća Svestranačke parlamentarne grupe za Bosnu i Hercegovinu i predsjedavajuća Odabrana komisija za vanjske poslove, Yasmin Qureshi MP, Ured ministra za jednakost u sjeni i predsjedavajući Svestranačke parlamentarne grupe za Srebrenicu, dr. Waqar Azmi OBE, predsjedavajući Sećanja na Srebrenicu UK, Rt Hon pukovnika Bob Stewarta MP, bivši britanski komandant snaga Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, Rt Hon Ian Blackford, bivši lider Škotske nacionalne stranke Westminster Group i Njegova Ekselencija Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Londonu.

Dr Waqar Azmi OBE, predsjedavajući Remembering Srebrenice, rekao je: “Ponosni smo što je naša zemlja najveći komemorator memorijalnih aktivnosti Srebrenice u svijetu. Nadamo se da će ovogodišnja tema pomoći osnažiti zajednice da se aktivno bore protiv stereotipa, žrtvenih jarca, govora mržnje i dehumanizirajućeg jezika i suprotstavljaju se tome tako što ćemo se udružiti kao jedna zajednica protiv mržnje i podjela i raditi na stvaranju društva koje karakterizira prihvaćanje naše zajedničke ljudskosti.”

BH  UK Network