News & Updates

Uoči Dana državnosti BiH, prostorije Bosanske kuće u Birminghamu bile su osvijetljene i posjećene britanskom publikom, koja je imala jedinstvenu priliku pogledati predstavu  u izvedbi  Mirsada Solakovića. Radi se o monodrami  koja je rađena po osnovu nedavno izdate autobiografije „The Boy Who Said Nothing“. Solakovićeva  autobiografija  je u relativno kratkom vremenu postala prodajna knjiga.

Riječ  je o inspirativnoj priči jednog dječaka koji je morao proći ne samo turneju preživljavanja ratnih grozota već i turneju prilagođavanja iskušenjima u novoj sredini.  Ovom monodramom Solaković je želio oživiti britanskoj publici svoje prijeratne i ratne doživljaje, ali također i da pokaže kako je čovjek sposoban da prepozna i porazi zlo koje je očigledna prijetnja istini, pravdi i slobodi, stubovima humanog društva. Mirsad je bio dječak koji nije ništa rekao, ali postao je čovjek koji je rekao i zapisao da zlo ne treba zaboraviti i ponoviti te treba pokušati živjeti u razumijevanju, solidarnosti i hramoniji. 

Mnogi danas Mirsada poznaju kao dragog mladog bosanca i kao vrijednog volontera bosanskohercegovačke zajednice u Velikoj Britaniji. Ovom prilikom Mirsad je poručio “Biram ljubav, a ne mržnju . Važno je ispričati priču i naučiti pouku iz nje. Imam veliko srce za sve ljude”. Solaković je odlučio i ovom prilikom zaradu od prodatih ulaznica donirati u dobrotvorne svrhe. Svojim iskrenim riječima i sa glumačkim darom uspio je emotivno dotaknuti publiku. Monodrama nikoga nije uvrijedila niti ostavila ravnodušnim, već je izazvala razmišljanje i duboke emocije. Uz ovacije i oduševljenje publike, Mirsad Solaković je pozdravio prisutne s pozornice i zahvalio se na divnoj podršci.

Priliku obratiti se publici imali su i Cass Pennant, Meliha Hadžović i Amra Mujkanović. Cass Penant je koautor knjige te je upravo zahvaljujući  njegovim naporima pisana riječ Solakovića uspjela pronaći put do Londonske izdavačke kuće “John Blake”.  Meliha Hadžović se publici predstavila kao starija sestra Mirsada, vodila je sinoćnji program te je kao  i uvijek, kako to sestre obično rade, podržala svog brata i uradila sve da večer protekne u najboljem redu. Amra Mujkanović je iskoristila izvanrednu priliku upoznati piisutne sa radom dobrotvorne organizacije Remembering Srebrenica i  aktivnostima Solakovića u ovoj organizaciji.

U ime domaćina, Bosnia UK Networka, Kornelija Besara se obratila publici sa riječima podrške te ispred Networka uručila Solakoviću nagradu za izvanredan doprinos radu Networka i općenito bh.zajednice u Velikoj  Bitaniji.  Publika je nakon toga saslušala prelijepu sevdalinku Emina, u izvedbi Azre Bašić, koja više od dvije decenije radi u bh.dopunskom obrazovanju u Velikoj Britaniji. Večer je okončana uz pjesmu i večeru pripremljenu od strane porodice Solaković.

Hvala svima koji su svojim prisustvom uveličali te podržali ovu humanitarnu manifestaciju.

Bosnia UK network