News & Updates

21. susret bh. dopunskih škola-obraćanje gospodina Ferida Kevrića

U organizaciji udruženja  Bosansko Hercegovačke organizacije građana u Derby-ju u ime Bosnia UK Network koji je pokrovitelj ovih susreta od samoga početka, su održani 21. Susreti BH dopunskih škola. Neosporno su ovi susreti bosanaca i hercegovaca na Ostrvu vremenom postali najmasovnije okupljanje građana BiH u Velikoj Britaniji.

Ljubazni domaćini učinili su sve da okupljanje protekne u najboljem redu, baš onako kako smo navikli. Ni ovogodišnje druženje, inspirisano prethodnim, nije razočaralo, te je podiglo ljestvicu organizacije na još viši nivo. Ujedno je ovo bila i jedinstvena prilika da se osvježe stare uspomene, sklope nova prijateljstva, te da svi učenici steknu svijest o pripadnosti jednoj zajednici.

Nermina Webster i Kemo Sarač

Na početku programa, intonirane su državne himne Bosne i Hercegovine i Velike Britanije. . Skup su zajednički otvorili i vodili, gospodin Ferid Kevrić, menadžer bh. centra u Derbiju i gospodin Anes Cerić, menadžer BH UK Networka. Zahvalili su se prisutnima na dolasku i najavili početak ovogodišnjeg programa. Najave su išle dvojezično zbog uvaženih gostiju (Britanaca).

Prisutnima se na ovogodišnjim susretima obratio najprije Kemo Sarač, pomoćnik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, koji se u svom obraćanju  zahvalio na pozivu i čestitao na organizaciji i održavanju 21. susreta BH dopunskih škola. Naglasio je značaj rada i djelovanja bh.dopunskih škola, rad volontera učitelja sa djecom u cilju očuvanja maternjeg jezika i kulture u iseljeništvu, kao i da Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH podržava njihov rad i stoji na raspolaganju za pomoć.

„Moram da priznam da 21.Susret BH.dopunskih škola je mnogo više od tradicije održavanja ovakvih događaja. Ovi susreti su zapravo jedna dugoročna investicija u suradnju iseljeništva sa svojom domovinom. Vaša zajednica u Velikoj Britaniji možda jeste mala zajednica, ali to je zajednica koja treba i može da služi kao primjer ostalim zajednicama bosanaca i hercegovaca u 51.zemlji svijeta kako se treba organizovati i što je još važnije kako treba organizovati nastavu u dopunskom obrazovanju djece u iseljeništvu kako veze sa domovinom ne bi bile izgubljene zauvijek.“, rekao je gospodin Sarač.

Igor Bašić uručuje priznanje Amili Dergić

Skup je pozdravio i Igor Bašić, ministar savjetnik ambasade BiH u Londonu, koji je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje manifestaciji poput ove te je istakao ključnu ulogu učitelja dopunskih škola, koji svojim nesebičnim volonterskim radom daju nemjerljiv doprinos ukupnoj slici rada škola na maternjem jeziku. Zahvalio se organizatoru na pozivu, na gostoprimstvu i čestitao 21 godinu uspješnog rada bh.dopunskih škola i zaželio dalji uspjeh u radu.

Priliku obratiti publici imali su i: Nermina Webster, predsjednica asocijacije domaćina, Amil Khan, direktor udruženja Remembering Srebrenica i Zaim Pašić, predsjednik Bosnia UK Network-a.

Bh.dopunska škola Hertfordshire

Uslijedio je kulturno-umjetnički program u kojem su učestvovali učenici pet dopunskih škola u Velikoj Britaniji: Derby, Hertfordshire, Victoria London, Birmingham i Coventry. Svi su također pobrali aplauze intersantnim nastupom, riječitom recitacijom, dramom, baladama i sevdalinkom. Nezaboravno druženje ne bi moglo proteći bez  KUD „Bosanski biseri“ Derby i KUD „Mladost Bosne“ iz Birminghama. Jedni iz Derby-ja, drugi iz Birmingham-a a svi uvježbani stručnošću, ljubavlju i strpljenjem  koreografa Fahire Hasedžić, izmamili su dug i zaslužen aplauz prepune dvorane, ispunjene do posljednjeg mjesta.

Nažalost, bh.dopunska škola Manchester zbog prethodno preuzetih obaveza, nije mogla nastupiti, ali njihove pozdrave i lijepe želje prenijela nam je gospođa Sadija Muminović, koja dugi niz godina potpomaže rad i aktivnosti ove škole.

Bh.dopunska škola Victoria – London

Pristupilo se dodjeli zahvalnica za učešće pomenutih škola i na samom kraju i jedan nesvakidašnji događaj. Predstavnici Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine su dodijelili prigodne zahvalnice svim učiteljima i volonterima koji su odlučili svoje  slobodno vrijeme ,dugi niz godina, nesebično posvetiti podučavanju mladih naraštaja bosanskohercegovačkog porijekla na Ostrvu. Slijedeći po planu bio je ručak kojeg su vrijedne volonterke lokalnog udruženja pripremile. Spremno su dočekale oko 500 gostiju sa i te kako bogatim izborom hrane.

Kulturno-umjetničkom dijelu programa, prethodilo je ocjenjivanje likovnih radova učenika dopunskih škola o temi motivi iz Bosne i -Hercegovine i slobodnim temama… Nakon što je komisija izabrala najbolje radove, gospodinu Igoru Bašiću je pripala čast da obraduje pobjednike i uruči priznanja Amili Dergić (prvo mjesto-Birmingham), Dženiti Salkić (drugo mjesto-Derby)  i Melini Saračević Hujić (treće mjesto-Coventry)

 

Lijepo vrijeme i izuzetno dobri uslovi za predviđene sportske aktivnosti izmamili su sve prisutne vani.  Nogomet je prednjačio i ovaj put, popraćen gromoglasnim navijanjem svih uzrasta. Održane  su sportske igre za učenike dopunskih škola, nakon čega su pobjednicima uručene nagrade za osvojena prva, druga i treća mjesta. U fudbalu, mlađi uzrast, prvo mjesto osvojila je škola Coventry, drugo mjesto Birmingham a treće mjesto Derby. Stariji uzrast, prvo mjesto škola Hertfordshire, drugo mjesto Birmingham dok je treće mjesto osvojila škola iz Coventry-ja. Kakva god medalja bila, ona je prije samo simbol vaše pobjede, a pobjedu nosite u srcu, duši i svom ponosu.

Bh.dopunska škola Coventry

Bronza, srebro, zlato… sve su to medalje za uspomenu o nezaboravnom druženju.

Dragi Bosanci i Hercegovci, hvala Vam najprije na masovnom odzivu svima pojedinačno. Veliko Hvala našim uvaženim gostima, učiteljima, učenicima i roditeljima.  Hvala najljepša bh. udruženju Derby, našem ovogodišnjem domaćinu na izuzetnoj ljubaznosti, nezaboravnoj dobrodošlici i susretljivošći, posebno našim dragim domaćicama koje su se potrudile da svaki gost bude ugošćen na prigodan  način.

Velika hvala i vidimo se iduće godine u još većem broju u nekom drugom gradu na 22. Susretu!