News & Updates

Dan Sjećanja na Holokoust u Derby-ju

Dan sjećanja na holokaust osnovan je 2001. godine kao međunarodni dan za sjećanje na žrtve genocida. Taj dan se podudara sa datumom oslobođenja Aušvica, 27. januara 1945. Godine.

Derby je obilježio taj datum sa događajima kao i svake godine, uz holokaust, obilježavajući i genocid nad Armencima, Ukrajinski holodomor i genocid nad Bosanskim narodom u Srebrenici.

Gradsko vijeće Derbija nedavno je jednoglasno odobrilo rezoluciju o formalnom priznanju umjetne gladi 1932-33 (također poznatog kao Holodomor), kao čin genocida počinjen nad ukrajinskim narodom; i ubistvo 1,5 miliona Armenaca od strane Otomanskog carstva 1915-1918, kao čin genocida počinjen nad Armenskim narodom.
I osuđujemo sve ostale genocide što su se dogodili širom svijeta i sva druga narušavanja međunaradnog prava nad čovjekom.

Ovo je prethodilo događajima u drugim centrima Derbija u ponedjeljak 28. januara u sklopu programa 2019:

Prijem kod gradonaćelnika sa početkom u 13:30 gdje su prisustvovali Ambasadori iz Bosne i Herzegovine, Ukrajine i Armenije sa svojim atašeima i ostale eminentne lićnosti.
U svojoj pozdravnoj izjavi, gradonačelnik Mike Carr je govorio o važnosti tog sata i naglasio važnost pamćenja takvih tragedija kako bi se osiguralo da se vise nikadane ponove, ne zaboravljajući spomenuti genocid nad Amenima među pozivima na genocide.
Svaki od Ambasadora je dao isvoju zjavu, govoreći o genocidu u svojoj zemlji.

U kapelici Bridge Chapel, bila je molitva za razmišljanje i komemoraciju, sa početkom od 15:00 sati, nakon čega slijedi postavljanje kamena u Katedrali Green.

U Derby Bosansko Herzegovačkom Centru, prijem u Komemoraciji u vezi bosanskog rata i masakra u Srebrenici sa početkom u 16:00 sati.
Ovaj projekat Bosanskog Hercegovačkog Udruženja u Derby-iju podržala je ambasada Bosne i Hercegovine iz Londana, svojim prisustvom NJ.E. Valentina Maričić i njen muž Gospodin Zeljko Maričić, kao i krovna organizacija BH UK Networka, menadjer Dr Anes Cerić i kordinator Kornelija Besara.
Data je rijeć svim Ambasadorima i njihovim atašeima da govore o genocidu u svojim zemljama, a zatim je uprličeno postavljanje cvijeća i odavanje pošte žrtvama genocida u Srebrenice i ostalim djelovima Bosne i Herzegovine na spomenik koji se nalazi u dvorištu Bosanskog Centra Derby. Svi prisutni su položli po jedan karanfil i poklonili se žrtvama svaki na svoj naćin.
Posle poklona žrtvama uprilićena je zakuska za sve prisutne sa toplim napitcima.
U Derby-ijevom BH Centru prisutni su mogli da pogledaju izložbu magistrice Lejle Kevrić “Titov piknik”

U Derby-ijovoj Katedrali, bila je molitva za komemoracije i nadu, sa početkom od 18:00.

Glavni događaj se održao u ponedjeljak 28. Januara u 19.30 sati u QUAD-u uz večer riječi, glazbe i plesa na temu „Otrgnut od kuće“. Vodeći ovogodišnji komemorativni događaj, preživjeli holokaust Ruth Barnett je održala prezentaciju na temu “Negiranje”.

Pored toga, bilo je inspirativnih i pokretnih predstava, poezije, tradicionalnih pjesama, muzike i plesa, iz Derbijevih jevrejskih, ukrajinskih, ciganskih, armenskih i bosanskih grupa, koje predstavljaju neke od Derbyjevih različitih zajednica.

Čestitamo BH Udruženju Derby na odličnoj organizaciji komemoraciji na čelu sa menadjerom Gospodinom Feridom Kevrićem.