News & Updates

Menadžer BH UK Networka Anes Cerić, imao je zadovoljstvo razgovarati sa  Njegovom ekselencijom Vanjom Filipović, ambasadorom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji te sa Salmom Zulfiqar, nagrađivanom međunarodnom umjetnicom, aktivistkinjom za ljudska prava i savjetnikom UN-a koja radi na migracijama. Radilo se o kratkom video sastanku čiji je povod bio umjetnički rad “ UNITY”( Jedinstvo).

 

 

Nedavno su u prostorijama Bosanske kuće u Birmingamu studentkinje sa Birmingham City South koledža i Golden Hillock škole sa damama bosanskohercegovačke zajednice iz Birmingama zajedničkim snagama su pripremile kreativni material za Svjetski dan izbjeglica. Domaćin radionice je bio Bosnia UK Network, koji je u kooperaciji sa South City koledžom  i Salmom Zulfiqar organizovao kreativnu radionicu sa ciljem da se na jedinstven i kreativan način predstave žene izbjeglice iz različitih krajeva svijeta, a koje su našle utočište na tlu Velike Britanije.

Radionicu je vodila Salma Zulfiqar, međunarodna apstraktna umjetnica i aktivistkinja koja radi na migracijama. Njeni trenutni kreativni projekti, poput ARTconnects i The Migration Blanket, fokusiraju se na osnaživanje žena izbjeglica i migranata promičući integraciju, radeći na sprečavanju zločina iz mržnje i ekstremizma.

Više od 40 žena se okupilo da izrade slike koje odražavaju jedinstvo i solidarnost i razgovaraju o načinima promicanja mira i tolerancije u zajednici. Umjetnica Zulfiqar je sve slike sakupila i umjetnički preradila u jedinstveno djelo ” UNITY”.  Djelo će biti izloženo u Bosanskoj kući u Birminamu.