News & Updates

Sarajevo, 28.04.2022. godine – Centralna izborna komisija BiH je na današnjoj sjednici donijela Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine. Izbori će se održati u nedjelju, 2. oktobra ove godine.

Neposredni izbori su raspisani za:

  • Predsjedništvo Bosne i Hercegovine,
  • Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine,
  • Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine,
  • Narodnu skupštinu Republike Srpske,
  • Predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske i
  • Skupštine kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Za Odluku o raspisivanju i održavanju Općih izbora u Bosni i Hercegovini 2022. godine je glasalo 6 od 7 članova Centralne izborne komisije BiH. Dr. Ahmet Šantić je za navedenu odluku glasao korespodentno (telefonski), što je u skladu sa Poslovnikom o radu Centralne izborne komisije BiH.

Planirano je da predstojeći izbori koštaju oko 11.728.000,00 KM. Prema odredbama člana 1.2a Izbornog zakona BiH nadležne institucije sredstva za provedbu izbora moraju osigurati u roku od 15 dana od dana raspisivanja izbora, odnosno do 19. maja.

Centralna izborna komisija BiH usvojila je Odluku o zaključivanju Centralnog biračkog spiska, a sa stanjem na dan 3.5.2022. godine u 24.00 sata prema kojoj je  u Centralni birački spisak upisano 3.371.487  birača.

Danas je Centralna izborna komisija BiH usvojila i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Opće izbore 2022. godine koji će se održati u nedjelju, 2. oktobra 2022. godine. Navedeno Uputstvo, kao i svi akti bitni za održavanje Općih izbora 2022. godine bit će objavljeni na internet stranici Centralne izborne komisije BiH pod linkom “Opći izbori 2022”.

Javnosti je predstavljena aplikacija „e-Izbori“ i  elektronski način prijavljivanja birača za glasanje izvan BiH koja će biti aktivna od danas. Objavljen je video spot na YouTube kanalu i web stranici Centralne izborne komisije BiH sa jasnim uputama za korištenje aplikacije. Takodjer, na samom portalu „e-Izbori“ postoji korisničko uputstvo. Web aplikacija „e-Izbori“ je razvijena uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini.

CIK