News & Updates

Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine zaprimilo je Informaciju Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) da je u tom entitetu počeo postupak izlaganja na javni uvid podataka o nekretninama i utvrđivanju prava na nekretninama, u svrhu osnivanja katastra nekretnina kao jedinstvene evidencije o nekretninama.

Svrha ovog postupka je usklađivanje podataka u zemljišnim knjigama sa stvarnim stanjem na terenu, te je u tom smislu potrebno informirati što više bh građana da aktivno učestvuju u ovim aktivnostima u općinama u kojim posjeduju nekretnine.

Oglasi o javnom izlaganju za pojedinačnu katastarsku općinu objavljuju se 30 dana prije izlaganja na stranici: http://rgurs.org/lat/oglasi-o-pojedinacnom-izlaganju
RUGIP vrši i pojedinačna izlaganja na zahtjev stranaka za pojedinačnu katastarsku česticu (u
tom slučaju stranka snosi troškove postupka). U slučaju da određeni vlasnik nekretnine nije dostupan, postavlja se privremeni zastupnik te se na taj način okončava postupak.

Nakon završenog javnog izlaganja nije moguće podnositi pojedinačne zahtjeve – vlasnička prava moguće potraživati putem suda. RUGIP je ovu informaciju dostavio Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH kako bi je učinili dostupnom većem broju izbjeglica u BiH i inostranstvu, obzirom da su uočili da građani propuštaju priliku da prisustvuju javnim izlaganjima.