News & Updates

Jučer je poslanica britanskog parlamenta ,Pauline Latham OBE,  imala zadovoljstvo posjetiti bosanskohercegovački centar u Derbiju u ulici Curzon i sresti se sa gospodinom Feridom Kevrićem, menadžerom centra i njegovim divnim timom. 

Ovom prilikom saznala je sve o nevjerovatnom radu i podršci koju tim i centar pružaju raseljenim licima iz bivše Jugoslavije, koji sada žive u Derbiju. Derby Bosnia Herzegovina community Association, bh. udruženje građana u Derbiju, je formirano u Januaru 1995 godine. Od samoga početka, organizacija je ponudila svoje usluge zajednici, posebno usluge korisnicima sa područja bivše Jugoslavije u regiji East Midlands. Također se susrela sa posvećenim timom volontera iz Derby Refugee Foruma, koji djeluju u okviru centra, pružajući pomoć i podršku tražiteljima azila i izbjeglicama  sa lokalnim informacijama, finansijskim savjetima, kursevima engleskog jezika  te mnogim drugim uslugama.

Gospođa Latham je dugo vremena pristalica Bosne i Hercegovine, a nedavno je posjetila i Selekcionu komisiju za međunarodni razvoj, razvijajući međuparlamentarne odnose i jačajući njihovu  podršku povodom 30. godišnjice  slobode.

Nedavno je učestvovala u debati i spomenula mogućnost ruske agresije na Bosnu i Hercegovinu  u Donjem domu, pitajući poslanika koji vodi debatu:

“Da li on dijeli moju zabrinutost u vezi sa bilo kakvom budućom agresijom predsjednika Putina u regionu i hoće li vršiti pritisak na ministra o tome koje korake ova Vlada preduzima da bi osigurala sigurnost Balkana u svjetlu trenutne geopolitičke krize?”

BH UK Network