News & Updates

Predstavnici Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Kemo Sarač, pomoćnik ministrice, Ana Judi Galić, šefica Odsjeka za statusna pitanja i informiranje iseljeništva i Zlata Smajić, viša stručna saradnica za statusna pitanja i informiranje iseljeništva  su u Bosanskoj kući u Birminghamu održali sastanak sa predstavnicima organizacija iseljeništva u Velikoj Britaniji.

Sastanku su, pored predstavnika BH UK Networka koji okuplja bh. udruženja  u Velikoj Britaniji i koji je pomogao organizaciji ovog sastanka, prisustvovali i predstavnici drugih bh. udruženja, dopunskih škola i pojedinci.

Prezentiran je dosadašnji rad Sektora za iseljeništvo i aktivnosti koje se poduzimaju u cilju provođenja Politike o saradnji sa iseljeništvom. Fokus sastanka je bio na temama međusobnog uvezivanja i jačanja saradnje sa iseljeništvom, izradi strategije saradnje sa iseljeništvom, prijenosu znanja, dopunskoj nastavi i drugim temama koje su delegirali predstavnici iseljeništva.

Tokom diskusije, učesnici sastanka su imali priliku da postavljaju pitanja predstavnicima Sektora za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i razgovarano je o mnogim temama od interesa za iseljeništvo, a posebno o pitanjima vezanim za proceduru upisa djece rođenje u iseljeništvu u matičnu knjigu rođenih u Bosni i Hercegovini. Predstavnici Ministarstva su ukazali na podatke iz istraživanja „Mapiranje iseljeništva iz BiH“, koje je za potrebe Ministarstva provedeno 2018. godine, da je izuzetno nizak procenat upisa djece porijeklom iz BiH rođene u iseljeništvu u matičnu knjigu rođenih u Bosni i Hercegovini (prema istraživanju 80% djece nije upisano) i razgovarano je o mogućnostima da se procedura upisa pojednostavi i sam postupak ubrza.

Treba istaći da sastanak ne bi mogao biti realiziran bez podrške predstavnika organizacija i dopunskih škola.