News & Updates

Narodni vez ima nesumnjivu vrijednost. Tokom vremena postao je savršenstvo ženske radinosti. Nažalost mnogo radova narodnog veza uništeno je tokom rata u Bosni i Hercegovini. Žene nisu imale vremena spašavati plodove narodnog veza, bilo je važnije sačuvati živote.

 

Semira Jakupović iz Londona donosi nam interesantnu priču žena izbjeglica iz Kozarca ,koje su se u toku izbjegličkog života u Zenici bavile narodnim vezom. Cilj im je bio skrenuti misli sa svakodnevne negativnosti koju donosi rat i usredotočiti se na vesele trenutke prijeratnog života.

 

“Na slikama su primjerci narodnog veza, koji se radio na bijelom šifonu. Nekada su djevojke ručno izrađivale razne predmete za kuću i sakupljale ruho za udaju. Ove prekrasne stvari čuvale su se u seharama. Kada je počeo rat i kuće nam zapalili, nismo uspjeli ništa spasiti.

Jastučnice na slikama je vezla moja mama u toku izbjegličkog života u Zenici, da bi makar na trenutak dočarala izgubljeni dom i ispunila dušu.Drugi uzorak je radila moja tetka.”

 

Semira Jakupović