News & Updates

Nevjerovatne Bosanske kuće/ Makete od šibica

Od samog dolaska u Veliku Britaniju, bilo je očekivano da će mnoge izbjeglice iz Bosne i Hercegovine patiti od post-traumatskog stresa. Uz to mnogi su osjećali nostalgiju za svojom familijom, domovinom, mahalom, ali i kućom, čija sudbina je bila neizvjesna u toku ratnog uništavanja.

 

Tako je i Meho Jakupović, koji živi sada u Londonu, tražio način da lakše podnese nostalgiju. Kako se riješiti tog osjećaja tuge i nostalgije? Taj osjećaj za onim što su nekad imali i za one predivne trenutke sa dragim članovima familije u svojim kućama. Jednog dana, po dolasku na Ostrvo, odlučio je napraviti makete/bosanske kuće od šibica.

 

“Stare bosanske kuće imaju specifičan izgled i bude divna sjećanja.

Obje kuće na fotografijama sam napravio nakon dolaska u Veliku Britaniju. Pravljene su od šibica, a na osnovu sjećanja na kuću moje rahmetli nane ( lijevo). Druga kuća pravljena je po sjećanju na kuće iz bosanskih mahala i sokaka iz prošlog vijeka. Ovaj rad nije bio samo hobi, nego i terapija kojom se lakše podnosila nostalgija za  rodnim zavičajem i domovinom.”, izjavio je Meho.

 

Meho Jakupović