News & Updates

 

U okviru 23.Susreta bosanskohercegovačkih dopunskih škola u Velikoj Britaniji, bh zajednica je odlučila  da iznenadi svog Ambasadora. Naime, taj dan je i Ambasadoru Filipoviću bio rođendan. U prepunoj sali i veseloj atmosferi Sidney Stringer Akademije, prisutni su uz pjesmu izaslanika kraljice Elizabete II , Simon Topmana MBE DL, Ambasadoru poželjeli sretan rođendan i uručili rođendansku tortu.

Nj.E. Vanja Filipović je tokom svog mandata kao Ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, relativno brzo uspostavio  blisku saradnju i komunikaciju sa bh.zajednicom na Ostrvu. 

Ukoliko ga upitate za dijasporu u Velikoj Britaniji, uvijek će izjaviti da je sretan što je nivo zainteresovanosti i povezanosti dijaspore sa domovinom na izuzetnom nivou. 

Ambasador se odaziva na sve veće aktivnosti BH UK Networka, i bh.udruženja u UK. Uvijek je nastojao da zajedničkim nastupom prezentujemo našu domovinu u najboljem svjetlu.

Nj.E Vanja Filipović  rođen je u Sarajevu 1976. godine. Došao je u SAD sa majkom i sestrom u septembru 1993. Pohađao je Haverford College u Pennsylvaniji gdje je diplomirao na političkim naukama 1999. godine, a potom magistrirao Security Policy Studies (studij siguronosne politike) sa George Washington Univerziteta u Washington DC 2001. godine. Od 2000. do 2004. radio je za Northrop Grumman korporaciju u Fairfax Virginiji, “Orao bazi” kod Tuzle i kampu “Butmir” pored Sarajeva pružajući podršku američkom kontigentu pri SFOR misiji kao konsultant. Od 2004 do 2012. radio je za NATO Štab Sarajevo, a u periodima od 2013. do 2014. i tokom 2019. godine u kabinetu člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda kao savjetnik za vanjsku politiku. 

Tokom 2015. godine bio je šef kabineta ministra komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine. U periodu 2016-2017. završio je i drugi magistarski studij na polju “Violence, Conflict and Development” u Londonu na School of Oriental and African Studies – University of London. Funkciju ambasadora Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu vrši od 1.9. 2019.

Ambasadore, sretan rođendan !

Kako je sve izgledalo, možete pogledati slijedeći video:

 

BH UK Network