News & Updates

Seminar u prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu

U subotu, 21.septembra tekuće godine u prostorijama Bosanske kuće održan je Seminar učitelja i koordinatora BiH dopunskih škola u Velikoj Britaniji. Sastanku su pored prosvjetnih radnika i koordinatora, učestvovali i dugogodišnji volonteri pri BH dopunskim školama. Seminaru su prisustvovali: Almin Kazić. Arnela Pašić, Semira Jakupović, Meho Jakupović, Azra Bašić, Emir Bolić, Sadija Muminović, Belma Muhamedagić, Sabit Jakupović, Biljana Lučić, Nj.E Vanja Filipović, Zaim Pašić, Fejzi Jahaj, Ferid Kevrić i Remzudin Alihodžić.

Seminar je otvorio Zaim Pašić, predsjednik BH UK Networka sa toplim riječima dobrodošlice  te naveo dnevni red Seminara. Sastankom je predsjedavao Sabit Jakupović.

Nj.E Vanja Filipović, Ambasador BiH u Londonu i Biljana Lučić, Prvi Sekretar

Ovaj Seminar je od izuzetne važnosti za bh.dopunsko obrazovanje na Ostrvu, gdje svi prisutni međusobno razmijene svoja iskustva, probleme sa kojima se suočavaju u dopunskoj nastavi te prijedloge i savjete. Seminar će ostati itekako zapamćen i zbog prisustva predstavnika Ambasade Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji, NJ.E Vanja Filipović i Biljana Lučić, Prvi Sekretar. Ambasador Filipović se zahvalio na dobrodošlici i pridružio se mišljenju prisutnih o važnosti očuvanja institucija koje se bore za očuvanje našeg jezika i kulturnog identiteta od zaborava. Istakao je volju za boljom suradnjom između BH Ambasade i BH UK Networka, te obećao da će u narednom period posjetiti sve bh.dopunske škole u Velikoj Britaniji.

Svi prisutni su istakli činjenicu da se vide mali pomaci u pomoći nadležnih institucija za dopunsko školstvo u BIH, najviše kroz distribuciju udžbenika iz Kulturne i društvene historije BiH od I do IV razeda prošle godine. Istaknuto je da BH dopunske škole U Velikoj Britaniji rade pri BIH asocijacijama i vjerskim zajednicama i nisu uključene u redovne škole , nego opstaju zahvaljujući izuzetnim naporima volontera i entuzijasta više od 20. godina što je se za svaku pohvalu.

Predstavnici bh.dopunskih škola iz Mančestera i Birminghama

Općepoznato je da je krajem devedesetih godina postojalo 11 dopunskih škola koje su radile pod pokroviteljstvom BH UK Networka, a sada ih je samo pet aktivno, s tim da se trenutno aktivno radi i na otvaranju BH dopunske škole u Mančesteru. Nažalost, sa radom su prestale škole u Lutonu, Dewsbury, Guildfordu, Hullu i Ockendonu.

Učitelji i koordinatori su ovom prilikom predstavili rad svojih škola i materijalne poteškoće sa kojima se susreću BH dopunske škole u Velikoj Britaniji. Najčešći problemi sa kojima se suočavaju dopunske škole jesu  pronalaženje novih fondova te iznajmljivanje i plaćanje prostorija za održavanje nastave. Također, ukazano je na sve veću učestalost djece koja u krugu svoje porodice sve više govore engleski, umjesto bosanskog jezika, te je neophodno uključiti više mladih u rad bh.dopunskog obrazovanja. Svi su se složili da postojeći nastavni plan i program treba više prilagoditi učenicima, budući da se radi o djeci koja su rođena u Velikoj Britaniji, te da se u istoj učionici nalaze djeca raziličitih uzrasta.

Predstavnici bh.dopunskih škola iz Londona i Koventrija 

Svi učitelji su spomenuli da škole promovišu našu historiju, kulturu i nacionalni identitet kako kroz redovnu nastavu, tako i kroz organizovanje proslava Dana državnosti BIH, Dana nezavisnosti BiH, komemoracije Srebrenice, Skupove škola u VB i slicno. U cilju boljeg upoznavanja naše djece koja žive širom Velike Britanije, škole treba da se uzajamno posjećuju kada god postoji mogućnost za to, te organizuju zajedničku nastavu. Ipak su mlade generacije te koje imaju ogroman potencijal te su bitne u očuvanju kontinuiteta naših dopunskih škola.