News & Updates

Šesnaestogodišnja Elma i njen mlađi brat rođeni su u Londonu. Odrasli su u porodičnoj atmosferi gdje je neizbježna tema nedavni rat u domovini njenih roditelja.  Pohađa nastavu na prestižnoj Medjunarodnoj Baccalaureate školi u Londonu a za završni rad odlučila je da na kreativan način predstavi rat u Bosni I Hercegovini.

“Moj projekat je bio da plesom predstavim istoriju bosanskog rata. Razlog zašto sam se odlučila za ovaj projekt je taj što sam izuzetno strastvena prema plesu i izuzetno sam fasciniran istorijom bosanskog rata, jer su to članovi moje porodice doživjeli iz prve ruke. Tako sam odlučila biti kreativna i uklopiti bosanski rat u emotivan, savremen ples. Takođe sam se odlučila za ovu temu jer želim podići svijest o onome šta se dogadjalo tokom rata u Bosni i Hercegovini. Nema puno ljudi koji znaju o kravavom ratu u Bosni, pa mi je izuzetno važan odabir ovog mog ličnog projekta.” kazala je Elma.

Elma je pohađala i nastavu u BH dopunškoj školi Hefrtfordshire. Nedavno imali smo priliku vidjeti dio njene koreografije kada je nastupila na centralnoj manifestaciji povodom obilježavanja Dana nezavisnosti BiH u Velikoj Britaniji, u organizaciji BH UK Networka.

Ponosni smo na ELmu i mlade generacije koje uvijek nađu način da nas  prijatno iznenade svojom kreativnošću.

Naravno da su sretni i ponosni i roditelji, kako postignutim rezultatom tako i izborom teme. Otac Samir je iz Banjaluke, a majka iz Senja. “Danas nas je Elma sve učinila vrlo ponosnima, ne samo zato što je postigla najvišu ocjenu iz svog ličnog projekta i osigurala svoje mjesto na ISL koledžu, već nas je učinila ponosnijim onim što je odabrala za svoju temu i kako predstavlja zemlju svog porijekla. Ples koji predstavlja historiju bosanskog rata. Napisana u 4000 riječi i koreografiji koju je sama izradila. Zaista inspirativna. Bravo, draga moja i puno sreće na vašem obrazovnom putu”, izjavila je ponosna mama Irma.

Uz čestitke što na kreativan način podiže svijest o ratu u našoj domovini, Elmi želimo mnogo sreće u daljnjem školovanju.

BH UK Network