Uncategorized

Engleski Hertfordshire bio je domaćin 25. jubilarnim susretima bosanskih škola u Velikoj Britaniji, održanim 8. juna pod okriljem organizacije Bosnia UK Network. Ovaj značajan događaj okupio je bosanske škole iz različitih dijelova zemlje, uključujući škole iz Hertfordshirea, Coventrya, Derbyja, Londona (Victoria) i Birminghama, ali i više od 300 Bosanaca i Hercegovaca. 

Magistrica bosanskog jezika i autorica knjiga koje promovišu bosansku tradiciju Amela Isanović, je u sklopu obilježavanja jubileja održala i radionicu “Učimo? Ma ne igramo se!”u Birminghamu kroz koju je predstavila kreativne tehnike za učenje  bosanskoga jezika, i razvoj govora, te predstavila knjigu za djecu ”Dedo vam priča: Priče o Bosni”. Ovom prilikom su se u višesatnoj zabavnoj aktivnosti djeca upoznala s nekim velikanima bosanske proålosti, u timovi s roditeljima takmičila i osvajala simbolične nagrade. Razigrana atmosfera podstakla je učenje o bosanskoj historije, ali i učenje novih riječi i saradničkog odnosa. 

Anes Cerić i Emir Bolić su u ime bosanske škole i BH UK Networka poželjeli dobrodošlicu okupljenim roditeljima i djeci, te primili dar biblioteci i kući u vidu knjiga i ručno tkane zidne dekoracije s motivom bosanskog stećka kojeg je gošća poklonila Bosanskoj kući. 

Jedna od učesnica radionice, Lejla Halilović je podijelila i svoje utiske:

 „Iskreno, najiskrenije, da iskrenije ne može, uživali smo. Nisam mogla vjerovati da je smo ostali ovako dugi i da je tako brzo prošlo. Djeca i ja smo zaista oduševljeni, uživali smo u svakoj priči, savjetu, igri i zaista ne mogu a da ne kažem da je puno više od očekivanog. Korisno i kreativno nedjeljno popodne uz mnogo naučenog gradiva koje trebamo i moramo primijeniti kako bismo kvalitetnije provodili vrijeme s djecom.“ 

Ovaj jubilej je pokazao da ovakve aktivnosti, susreti i radionice, nisu samo prilika za prikazivanje talenata djece, već i za jačanje zajedništva i međusobne podrške među bosanskim iseljenicima u Velikoj Britaniji. Organizatori su se pobrinuli da svaki aspekt programa bude ispunjen ljubavlju prema Bosni i Hercegovini, čime su dodatno inspirisali prisutne.

25. jubilarni susreti bosanskih škola u Velikoj Britaniji uspješno su pokazali da je očuvanje jezika i kulture ključni element identiteta, posebno za nove generacije. Uz nadahnjujuće nastupe i toplu zajednicu, ovi događaji ostavili se neizbrisiv trag u srcima svih prisutnih, potvrđujući da će Bosna i Hercegovina uvijek živjeti u srcima svojih građana, gdje god se nalazili.