News & Updates

Bosanska kuća, Birmingham

U ponedjeljak, u sklopu  suradnje sa organizacijama Families for Life i Healing Hands Network, Bosnia UK Network je organizovao trening sa reiki terapijama. Families for Life je neovisna i povjerljiva usluga savjetovanja i podrške usmjerena na porodice ili osobe koje pate od trauma. Njen osnivač i psiholog, Nicola Beyahia, je u prostorijama Bosanske kuće, održala trening o mentalnom zdravlju našim članovima iz Birmingama i Koventrija fokusirajući se na posttraumatski stres i traumu.

Mentalno zdravlje nije samo odsustvo mentalnog poremećaja. Ono je definisano kao stanje blagostanja u kojem svaka osoba ostvaruje svoj potencijal, nosi se sa svakodnevnim stresom života, da može produktivno raditi i u mogućnosti je da doprinosi svojoj zajednici. “Posttraumatski stresni poremećaj (PTSP) može se pojaviti nakon traumatičnog događaja. Obilježavaju ga simptomi ponovnog proživljavanja traume (u obliku noćnih mora, prisjećanja na traumatični događaj i uznemirujućih misli), izbjegavanja svega što podsjeća na traumatični događaj, negativnih promjena misli i raspoloženja te simptomi pretjerane pobuđenosti (osjećaj kao da si na rubu, poteškoće sa spavanjem i koncentriranjem, razdražljivost i osjećaj ljutnje).”, rekla je gospođa Beyahia

Nicola Beyahia

Govorila je o stresu, napetosti, kompleksnim traumama, kako utiču na život pojedinaca i kako se nositi sa tim. Radilo se o interaktivnom druženju, sa dosta pitanja i primjera, gdje su svi bili jako zainteresovani da čuju o simptomima i liječenju trauma. Općepoznato je da su članovi bh.zajednice u Velikoj Britaniji prošli kroz pakao rata, te nije tajna da još mnogi pate od poslijeratnog sindroma i noćnih mora.

U međuvremenu, u drugom dijelu Bosanske kuće, Jayne iz humanitarne organizacije Healing Hands Network   je prisutnima pružala usluge Reiki terapija. Svoje vrijeme  i snagu je uložila u to da se pripadnici bh. zajednice opuste, uživaju i lijepo osjećaju. Poslije toga su svi imali priliku uživati u toplom ručku i specijalitetima sa naših prostora.

 

Hvala državnoj lutriji Velike Britanije