News & Updates

U sklopu aktivnosti BH UK Networka, u jučerašnjim podnevnim satima održan je trening sa ručkom i reiki terapijama za zainteresovane bosance i hercegovce iz Birmingama i Koventrija.

Uvod  u dnevni program i kratki osvrt na temu  „Povišeni krvni pritisak“ upriličila je dr. Zdenka Besara. Prisutni su imali priliku saslušati dr. Besara, edukovati se o simptomima i posljedicama povišenog krvnog pritiska. U toku izlaganja, Dr. Zdenka je i navela par savjeta koji mogu potpomoći borbu protiv povišenog krvnog pritiska; „U liječenju povišenog krvnog pritiska preporučuje se promjena načina života koja uključuje zdravu ishranu, tjelesnu aktivnost i izbjegavanje pušenja, kao i redovito uzimanje propisanih lijekova“, objasnila je dr. Besara.

Prisutnima se obratila i gospođa Sharon iz institucije za zbrinjavanje i njegu osoba sa neizlječivim bolestima „ Birmingham St Mary’s Hospice“. Njeno obraćanje je bilo informativnog karaktera.  Prisutne je obavijestila o radu i značaju postojanja institucija poput ove. „Osobe s neizlječivom bolešću koje više ne reagiraju na liječenje upućuju se iz zdravstvenih ustanova u toplinu njihovog doma ili našu intituciju. Cijeli tim medicinskog osoblja im stoji na raspolaganju, koji ne oklijevaju u bilo koja doba da pokucaju na njihova vrata, s njima razgovaraju, upute riječi ohrabrenja i pruže odgovarajuću medicinsku pomoć.Dragocjen je osjećaj kada nekome pomognemo unatoč velikom emocionalnom teretu.“, izjavila je Sharon.

BH UK Network surađuje sa „ Birmingham St Mary’s Hospice“ i „ Healing Hands Network“ već duže vremena i u dogovoru sa njima organizovan je  u više navrata dolazak osoblja iz navedenih organizacija sa ciljem promoviranja njihovih usluga u vidu pružanja relaksacionih i reiki terapija te potrebnih informacija i savjeta o poboljšavanju kvalitete života pripadnika bh. zajednice u Birmingamu i Koventriju.

Ljubazna Paula iz „Healing Hands Network“ je jedan od  mnogih volontera koja već dugi niz godina svojim  iscjeljiteljskim rukama u vidu komplementarnih i holističkih terapija potpomaže olakšanje mentalnih, fizičkih i emocionalnih posljedica rata. Mnogi možda ne znaju, ali ova organizacija je jedna od rijetkih koja pruža podršku u njihovoj klinici u Sarajevu i nekoliko terenskih lokacija osobama koje pate od posljedica balkanskog rata.

Nakon održanih terapija i treninga, prisutni su imali priliku družiti se i poslužiti ručkom.