News & Updates

Ceremonija paljenja svijeća

U opštini Birmingam je održana ceremonija povodom obilježavanja međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Dan sjećanja na holokaust obilježava žrtve i preživjele progone holokausta i nacista, ali i drugih genocida širom svijeta. Ove se godine obilježava 75. godišnjica oslobađanja Auschwitza i 25. godišnjica genocida u Bosni.

Ovogodišnja tema je “Stand together”. Istražuje kako su genocidni režimi kroz historiju namjerno razbili društva marginaliziranjem određenih grupa i kako te taktike mogu biti izazvane govorom protiv mržnje i ugnjetavanja te od strane pojedinaca koji stanu uz svoje komšije.

Riječi Hatidže Mehmedović

Uvodna riječ pripala je vijećniku  John Cotton, članu kabineta za sigurnost i ravnopravnost zajednica. Gradonačelnik Mohammed Azim je takođe bio prisutan , a započeo je ceremoniju paljenja svijeća. U ime bh.zajednice svijeću je zapalila Sanela Saračević Hujić. Povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida, svijeću je zapalila u znak sjećanja na sve žrtve zločina i genocida širom svijeta i na one koji su i dalje ubijani u ratovima, sukobima i zločinima iz mržnje.

Poslije toga je minutom šutnje odata počast svim nastradalim žrtvama Holokausta.
Jedna od govornica je bila i gospođa Mindu Horwick koja je preživjela strahote Aušvica. Učenice iz Bordesley škole za djevojke također su se osvrnule na ono što im znači Dan sjećanja na holokaust. Prisutni su imali priliku pogledati kratki dokumentarni film “Stand together”.

Program je propraćen uz muziku i molitve – uključujući nastupe Simone Schehtman, Kirsty Robinson, hora Kol Kinor i mladog pjesnika, Aliyah Beguma. Vrlo je važno sjetiti se svih tih nedužnih žrtava  i odati im počast. Ujedno to je i poruka svim  budućim generacijama da  moramo sebi izgraditi društvo u  kojemu se genocid nikada više ne smije ponoviti.

 

 

 

 Hor “Kol Kinor”

Sanela Saračević Hujić