News & Updates

Dan sjećanja na holokaust i spriječavanja zločina protiv čovječnosti međunarodni je dan sjećanja kojim se želi podsjetiti na sve žrtve nacističkih režima tijekom drugog svjetskog rata. Ovaj se dan obilježava diljem Evrope, a za datum obilježavanja izabran je 27.januar. Tim povodom u školskim prostorijama Bosanske kuće u Birminghamu, prisutni učenici, učitelji i roditelji su imali priliku pogledati kratki dokumentarac “Words to survive”. U ovom filmu prikazana su svjedočenja Helene Aronson, koja je preživjela Holokaust te Safeta Vukalića, preživjelog genocida u Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, učteljice Azra Bašić i Eldina Bolić su održale radionicu sa učenicima, nastojeći im objasniti značenja holokausta, genocida osvrčući se posebno na genocid u Srebrenici.

Glavna poruka obilježavanja ovog dana mališanima jeste kako je važno da se upoznaju sa svime što se događalo tijekom II. svjetskog rata i devedesetih godina u Bosni i Hercegovini kada je bilo dovoljno da je netko krive vjeroispovijesti, krive nacionalnosti ili drugačijeg političkog nazora pa da završi na likvidaciji. Kako se historija ne bi zaboravila, a ovakve tragedije ponovile, važno je sjećanje na žrtve prenijeti mladim naraštajima, da pokušaju razumjeti prošlost u cilju osude svakog genocidnog ponašanja.