News & Updates

Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci širom Velike Britanije okupili su se u Koventriju ove godine kako bi na dostojanstven način obilježili Dan državnosti Bosne i Hercegovine.

Kao datum koji simbolizira i potvrđuje multietnički karakter i ravnopravnost naših građana, važno je da  smo ga obilježili u što većem broju i veseloj atmosferi. Na historijskom zasjedanju ZAVNOBIH-a održanog 25. novembra 1943. u Mrkonjić Gradu, donesena je odluka  o obnavljanju državnosti BiH. Potvrđene su njene historijske  granice koje su datirale još iz srednjovjekovne Bosne, potvrđen je multietnički karakter i ravnopravnost svih njenih građana.

Ovogodišnja manifestacija je započela sa himnom, a u ime domaćina su se obratili Zaim Pašić i Almin Kazić, s riječima dobrodošlice. 

Prisutnima se obratio NJ.E. Vanja Filipović, ambasador Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji.  Uz čestitke bh zajednici u Velikoj Britaniji na obilježavanju ovog značajnog datuma Nj. E. Filipović se  još jednom zahvalio svim našim građanima koji su se registrovali za prošle izbore u našoj domovini. Po prvi put naši građani su mogli da glasaju u Ambasadi BiH u Londonu. 

Nakon pozdravnih govora upriličen je kulturno – zabavni program od učenika bosanskohercegovačkih dopunskih škola Coventry i Hertfordshire.

Posebno je bilo zadovoljstvo vidjeti drugu generaciju djece kako pjevaju i recituju u čast Bosne i Hercegovine, njegujući tako tradiciju, kulturu i identitet podneblja kojem pripadaju njihovi roditelji. Događaj poput ovoga šalje predivnu sliku u širu britansku javnost da smo mi Bosanci i Hercegovci ponosan evropski narod sa bogatom i razvnovrsnom tradicijom.

Sala u kojoj se slavio Dan državnosti bila je ispunjena toplinom, tradicijom, igrom, pjesmom te bojama naše divne Bosne i Hercegovine. 

Manifestacija je okončana nastupom folklorne grupe “Mladost Bosne” iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje u nekoliko su navrata, spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom.

Za muzički dio manifestacije, zasluge idu našem već uveliko poznatom Seferu Haskiću, koji više od 25 godina daje doprinos du očuvanju bosanskohercegovačke kulturne baštine u Velikoj Britaniji. Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima.

BH UK Network