News & UpdatesUncategorized
Želimo čestitati Feridu Kevriću na dodijeli prestižnog priznanja počasnog magistra Univerziteta (HonMUniv), kao priznanje za njegova izuzetna dostignuća u podršci izbjeglicama i azilantima u Derbiju. Ovo je zaista jedno veliko dostignuće, biti priznat na takav način, biti dostojan i dobiti to od institucije kao što je Univerzitet Derby.
Ferid je čovjek izuzetne lične hrabrosti. Rođen je i školovao se u bivšoj Republici Jugoslaviji, a školovanje je završio na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu. Pridružio se jugoslovenskoj vojsci kao oficir, i služio kao major do 1992. Na početku rata u Bosni, Ferid je osjećao da nema drugog izbora nego da tajno dezertira iz vojske. U maju 1992. izbjegao je atentat i otputovao u Ujedinjeno Kraljevstvo kao tražilac azila. Stigao je u Derby ne znajući ni jednu riječ engleskog.
Uz podršku svojih sunarodnika, osnovao je Bosansku zajednicu za pomoć narodu bivše Jugoslavije, pomažući svim ljudima bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost. Pod Feridovim vodstvom, Centar je postao utočište za socijalnu podršku, umrežavanje i kućne i pravne savjete. Pružao je utjehu i mali djelić Bosne na engleskom tlu.
Sa najnovijim dolascima izbjeglica i azilanata u Derby, Ferid im je svima otvorio vrata Centra, pozdravljajući sve bez obzira na rasu, boju kože ili vjeroispovijest i ono što je ključno, dijelio je svoje iskustvo o dolasku u drugu zemlju. Ferid je pomogao da Bosanskohercegovački Centar postane drugi dom onima koji su morali ostaviti prijatelje i porodicu, često bježeći od prijetnje mučenjem ili smrću.
Kao priznanje za njegova izuzetna dostignuća, Feridu je dodijeljena nagrada Počasni magistar Univerziteta na prezentaciji i ceremoniji dodjele nagrada Univerziteta Derby koja je održana 16. novembra 2022. godine u Derby Areni.
Izuzetno smo ponosni na Ferida i želimo da se zahvalimo Univerzitetu Derby što je prepoznao njegova dostignuća i altruistički rad u zajednici.
BH Asocijacija Derby